2024. május 5. - Györgyi

Öt új lengyel film a Művész moziban

A Lengyel Filmtavasz keretében csütörtöktől négy napon át öt új lengyel játékfilmet, köztük négy vígjátékot, valamint négy animációs filmet, láthatnak az érdeklődők a budapesti Művész moziban - közölte Malgorzata Takács programfelelős a seregszemle nyitón
2008. május 8. csütörtök 13:24 - Hírextra
A Lengyel Filmintézet és a Budapest Film által megrendezett fesztivál nyitófilmje Lukasz Palkowski Rezervátum című édeskeserű vígjátéka lesz, melynek csütörtök esti bemutatójára a fővárosba érkezik az alkotás társ-forgatókönyvírója és főszereplője, Marcin Kwasny.

A programban szerepel Wojtek Wawszczyk Szálka című munkája, Andrzej Jakimowsky Cselek című mozgóképe, valamint Kuba Gryglicki animációja, az Alter ego.

A lengyel film rajongói láthatják Lech J. Majewsky Üvegszáj című rendezését is, amely "szokatlan filmélményt" nyújt zenéjével és a hangeffektusokkal. A Velencében élő filmrendező május 9-én két napra Budapestre látogat.

A Lengyel Filmtavasz keretében műsorra tűzik Ducki Tomek Életvonal című animációját, és Tomasz Konecki Hölgyválasz-ma című produkcióját, de vetítik Grzegorz Jonkajtys Bárka című 8 perces animációját, továbbá Michal Kwiecinski Statiszták című alkotását is.

Roland Chojnacki, a Lengyel Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a lengyel film helyzete a Lengyel Filmintézet megalakulása óta megváltozott, 2005 előtt mindössze 20 produkciót gyártottak évente, míg azóta ez a szám a duplájára nőtt.

A lengyel filmgyártással kapcsolatos statisztikai adatokról szólva elmondta, hogy tavaly egy játékfilm átlagos költségvetése 800 ezer euró volt. Rámutatott arra is, hogy egyre több lengyel jár moziba, egy jegy ára 3,5-5 euró között mozog. Megjegyezte azt is, hogy a multiplexek megjelenésekor egy mozijegy drágább volt, mint egy színház vagy operajegy, mára azonban megfordult a helyzet, így egyre többen engedhetik meg maguknak azt a "luxust", hogy moziba menjenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását