2024. május 2. - Zsigmond

Kuttor Csaba nagy kihívás előtt

Különleges jelentősége van az idei rövid-, azaz olimpiai távú triatlon Európa-bajnokságnak, ugyanis a pekingi részvételért küzdő magyar versenyzőknek a hétvégi, lisszaboni viadalon kívül már csak két lehetőségük (egy Világkupa és a vb) van a pontszerzésre
2008. május 8. csütörtök 10:22 - Hírextra
Leginkább a harmadik olimpiájára készülő Kuttor Csabának van szüksége jó szereplésre, mert bár az elmúlt két Világkupa-futam nagyszerű eredményeinek köszönhetően jelenleg kvótás helyen áll a ranglistán, riválisai azonban még könnyen megelőzhetik. Egy 20. hely körüli teljesítménnyel jelentősen növelné esélyeit, ám mindenképpen közvetlen vetélytársai előtt kell végeznie.

A másik férfi indulóval, Lipták Tamással szemben hasonlóak az elvárások, de neki a kontinentális rangsorban a hozzá legközelebb állókat kell megelőznie, mert ha Kuttor nem tudja kvalifikálni magát a világranglista alapján, akkor ő mint kvótához nem jutott nemzet képviselője ott lehessen a kínai fővárosban. Minden földrészről egy ilyen versenyző jut indulási joghoz.

A nőknél Szabó Zita igen kedvező helyzetben van, szinte biztos olimpikonnak számít. Amint azt elmondta, konkrét elvárása éppen ezért nincs magával szemben, de úgy érzi, ha sikerül az első bolyban befejeznie a kerékpározást, akkor a legjobb 20-ban végezhet. A még mindig csak juniorkorú Tóth Zsófia viszont élete első felnőtt világversenyére készül, ennek ellenére edzője, Licskó Csaba a 16-24. hely egyikére várja, ráadásul nem titkolt célja, hogy megelőzze Szabót.

Maga a pálya nem nehéz, mégis okozhat kellemetlenségeket az indulóknak. A Tejo kiszélesedett tölcsértorkolatában zajló 1,5 km-es úszás során valószínűleg 20 Celsius-fok alatti víz várja a versenyzőket, akik így neoprénes ruhában teljesítik majd a távot, de ez a magyarok többségének - így például saját bevallása szerint Szabónak - nem kedvez. A 40 km-es kerékpározás végig sík úton lesz, ugyanakkor van egy része a pályának, amelyen 1 km-en belül tíznél is több kilencven fokos kanyart kell leküzdeni. Ekkor könnyen ki lehet szakadni egy bolyból. A 10 km-es futás szintén teljesen sík szakaszon lesz.

A junioroknál mindhárom magyar lánytól az első tízbe kerülést várja a szakvezetés, és az sem kizárt, hogy valamelyikük dobogóra állhat majd. A fiúknál nincsenek ilyen vérmes remények.

Az Eb előtt egy nappal, azaz pénteken sorra kerülő kongresszus is érdekes lesz magyar szempontból, hiszen ott születik döntés a jövő évi duatlon Eb helyszínéről, amelyre Budapest is kandidált. Ez lehetne az egyik tesztversenye a 2010-es, budapesti triatlon-világbajnokságnak.

A program (magyar idő szerint):

szombat:
9 ó: junior nők (Balogh Barbara, Horváth Gréta, Szalay Szandra)
11:30 ó: felnőtt nők (Szabó Zita, Tóth Zsófia)
14:30 ó: junior férfiak (Bogdány Kenéz, Király Kristóf, Tóth Tamás)
17 ó: felnőtt férfiak (Kuttor Csaba, Lipták Tamás)

vasárnap:
16 ó: női váltók (junior csapat)
18 ó: férfi váltók (junior csapat)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását