2024. április 19. - Emma

Baka András örül

Örömömre szolgál, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban (OIT) jelentős támogatást kaptam, hiszen az igenek és a nemek között mindössze egy különbség volt, reálisan nem is számíthattam többre - mondta Baka András, a Fővárosi Ítélőtábla elnöki bír
2008. május 7. szerda 13:20 - Hírextra

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács kedden döntött arról, hogy nem támogatja Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.

Az OIT törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a Legfelsőbb Bíróság elnökének tisztségére jelölt személyről. A testület szabályozása szerint erről a tagok zárt ülésen, titkos szavazással határoznak.

Baka András az MTI-nek úgy fogalmazott, örömére szolgál, hogy az OIT-ben jelentős támogatást kapott, hiszen - fejtette ki - az igenek és a nemek között mindössze egy különbség volt. A tanácsban hatan szavaztak igennel, heten nemmel, két szavazat pedig érvénytelen volt.

ülsősként, reálisan nem is számíthattam többre, megtisztelő ez a szavazati arány - jegyezte meg. Hozzátette: számára az okozott csalódást, hogy az OIT nem biztosított lehetőséget elképzelései átfogó ismertetésére. A tagok csak néhány kérdést tettek fel, amelyek között jelentéktelenek is voltak az egész igazságszolgáltatási rendszer szempontjából - fogalmazott.

A főbírójelölt elmondta: csalódást okozott neki az ülés levezetése is.

"Hidegnek és barátságtalannak éreztem a légkört, nem gondoltam volna, hogy a jelenlegi elnök vezeti az ülést, és hogy ő is szavaz az OIT ülésén" - tette hozzá. Megjegyezte: a Legfelsőbb Bíróság éléről, így az OIT elnöki posztjáról is júniusban távozó Lomnici Zoltán különbözőképpen viszonyulhat hozzá, "lehet megbántott ember, lehet sértett ember", de úgy érzi, szavazata nem etikus. Mint mondta, lehetséges, hogy éppen ezzel az egy szavazattal maradt alul.

Az MTI kérdésére Baka András közölte: az OIT elutasító döntése után is fenntartja a jelölését, hiszen úgy érzi, a szakma támogatja. Egyben reményét fejezte ki, hogy parlamenti bizottsági meghallgatásán lehetősége lesz elképzelései kifejtésére.

Nem vagyok idegen, ismerem a legfontosabb problémákat, amelyekkel ma az igazságszolgáltatásnak szembe kell néznie - szögezte le Baka András. Problémaként említette a bíróságokon az eljárások elhúzódását, a bírói képzés módját. Véleménye szerint minden téren fontos lenne a nyilvánosság behozatala a bíróságokra. A legrosszabb megoldás, ha nem történik semmi - fogalmazott.

Az OIT döntésére Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője kedden azt mondta, Sólyom László köztársasági elnök meggyőződése szerint Baka András a legalkalmasabb jelölt a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére.

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője kedden az MTI-vel közölte: szakmai döntést hozott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, amikor nem támogatta Baka Andrást. Az MSZP-frakció várhatóan május 19-én alakítja ki álláspontját a jelöltről, és valószínűleg komoly, de nem egyetlen érvként fogják figyelembe venni az OIT döntését.

A Fidesz fenntartja korábban megfogalmazott véleményét Baka András jelölésével kapcsolatban - közölte kedden a párt szóvivője, Szijjártó Péter. Navracsics Tibor hétfőn azt mondta, a Fidesz kész támogatni a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Baka Andrást, amennyiben az OIT támogatja a jelöltet.

Dávid Ibolya a testület keddi döntését követően az MTI-nek azt mondta: a frakció a jövő héten alakítja ki álláspontját Baka András támogatásával kapcsolatban.
A KDNP kedden fontosnak ítélte a köztársasági elnök véleményét, ezért támogatandónak ítélte Baka Andrást. Halász Zsuzsa, a párt szóvivője közölte: a keddi döntéssel új helyzet ált elő, amit a KDNP-frakció a jövő héten tekint át.

Az SZDSZ hétfőn közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem támogatja Baka András megválasztását.

Sólyom László köztársasági elnök múlt szerdán mutatta be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók képviselőinek. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 26-án jár le. Az új főbírót az államfő jelöli, és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását