2024. április 19. - Emma

Tanácsot szeretnének létrehozni

A Zöld Rádió Közhasznú Egyesület (röviden: ZöRKE) a CROMO ALAPÍTVÁNY szakmai segítségével szeretné létrehozni az erdőkertesi Állampolgári Tanácsot. Az ÁLLAMPOLGÁRI TANÁCS módszere a társadalmi részvételen keresztül erősíti a demokráciát.
2008. május 6. kedd 21:20 - Hírextra

Magyarországon először Diósd, Pócsmegyer, Tápiószele és Pilisszentlászló alkalmazta a nyugati demokráciákban évtizedes múltra visszatekintő citizens’ jury (Állampolgári Tanács) módszert.
A módszer keretében egy-egy, a települést érintő kérdésben Állampolgári Tanácsi üléseket tartanak. Ennek során az érintettek független szakértők meghallgatásával teljes egyetértésen alapuló (konszenzusos) javaslatokat készítenek elő. Az így létrejött tervek megszervezése, lebonyolítása az állampolgári tanács tagjainak vállalása, emellett javaslatokat tesznek a döntéshozóknak.

MIÉRT?

Hazánkban az utóbbi években megrekedt a demokratizálódás folyamata, a politika elitista módon működik, ezért az emberek elfordulnak az őket érintő kérdésektől. Így romlanak a valódi, részvételi demokrácia esélyei. A népi kezdeményezés, a népszavazás vagy a lakossági fórumok a közösségeket megosztó vitákká fajulnak, nem jelenítik meg a teljes lakosság érdekét és véleményét. Nem alkalmasak arra sem, hogy közösséget erősítő célt tűzzenek ki.

A CROMO ALAPÍTVÁNY ezért látja szükségesnek az Állampolgári Tanács-módszer magyarországi alkalmazását. Az Állampolgári Tanácsok az amerikai esküdtszékekhez hasonlóan átlagos állampolgárokból, az "utca emberei"-ből állnak. A tanácsba való bekerülésük egyetlen föltétele, hogy az adott problémával kapcsolatban minden véleménynek legyen képviselője, amit vitassanak meg, erre utal a tanácskozás szó a módszer nevében. Ezt a független segítők (facilitátorok) által megrendezett előfórum biztosítja (melyet március 16-án tartottunk meg), és a különböző véleményeket, elképzeléseket felszínre hozó előzetes beszélgetések.

HOGYAN?

Az Állampolgári Tanács ülésén először a független szakértőket hallgatják meg, amit a külső segítő által levezetett vita követ. Szükség esetén lehetőség van a "tanúk" (=szakértők) ismételt meghallgatására, kérdezésére. A vita célja hangsúlyozottan a megegyezés elérése, tehát olyan megoldás megtalálása, amely minden résztvevőt megelégedettséggel tölt el.
A módszer versengés helyett a felek együttműködésére, illetve megalkuvás helyett megegyezésre törekszik, ezért erős közösségépítő hatása van. A közösen kitűzött cél megvalósítását is elősegíti, ha abban minden érintett egyetért.

Az állampolgárok véleményének félresöprésekor szokás a hozzá nem értésüket hangsúlyozni. A CROMO ALAPÍTVÁNY véleménye viszont az, hogy ha az emberek jól informáltak, képesek megfontolt, felelős döntést hozni. Annál inkább igaz ez, mennél jobban befolyásolja a meghozott döntés a saját közösségük, lakóhelyük életét.

Kiadó: Zöld Rádió Közhasznú Egyesület

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását