2024. május 6. - Ivett, Frida

Még a hónap vége előtt lehet BKV-sztrájk

Lehet, hogy az írásbeli érettségi vizsgák ideje alatt lesz a BKV-sztrájk, ugyanis Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője szerdán az MTI-nek azt mondta, nem feltétlenül várják meg a május végét, hogy sztrájkba lépjenek.
2008. április 30. szerda 12:20 - Hírextra
"Ha tekintettel akarunk lenni például az érettségiző diákokra, akkor a legjobb időpont a sztrájk megtartására valóban május vége lehet, de ha nem, akkor már előbb is elképzelhető a munkabeszüntetés" - közölte a szóvivő.

Az idei írásbeli érettségi vizsgák egyébként május 5-től 27-ig tartanak, az emelt szintű szóbelik viszont már június 5-11. között lesznek, míg a középszintű szóbeli érettségi vizsgákra június 16-27. között kerül sor.

Egy biztos, hogy a szakszervezetek két-három hétnél tovább semmiképp nem várnak a megegyezésre, ha továbbra is marad a patthelyzet, többnapos sztrájk lesz - hangoztatta Nemes Gábor.

Közlése szerint nem igazak azok a sajtóinformációk, hogy csak 15 szakszervezetet írta alá a múlt héten csütörtökön a cég vezetőségének átnyújtott javaslatcsomagot, hiszen a dokumentumot szignálók között volt egy szövetség is, amely öt érdekképviseletet tömörít, így az esetleges sztrájkkal szimpatizáló szakszervezetek száma 20, a BKV-nál működő 26-ból.

Valóban nem írta alá a javaslatcsomagot a Gulyás Attila vezette metrós szakszervezet, de ez nem jelenti azt, hogy egy esetleges sztrájk idején közlekednének a metrók, hiszen több szakszervezet is van a metrónál - hangoztatta a szóvivő, aki cáfolta azon sajtóértesüléseket, amelyek szerint a HÉV-es dolgozók sem vennének részt az esetleges munkabeszüntetésben.

A BKV menedzsmentje és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság tagjai között szerdán reggel folytatódtak a tárgyalások az esetleges sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás mértékéről. Nemes Gábor erről annyit mondott, hogy "ezzel kapcsolatban még egyik félnek sincsen álláspontja."

A szakszervezetek múlt hét csütörtökön nyújtottak át egy javaslat-csomagot a cég vezetőségének, amelyben megerősítik követeléseiket: a cég gazdasági helyzetének megnyugtató rendezése a főváros és az állam bevonásával, a paraméterkönyv visszavonása és egy új készítése a szakszervezetekkel közösen, a tervezett létszámleépítés leállítása, a munkakörülmények javítása.

A dokumentum ezen kívül tartalmazza azt is, hogy ezeket a követeléseket, hogyan lehet teljesíteni, valamint ebben az érdekképviseletek ajánlást fogalmaznak meg a vállalat vezetése felé, hogy a cég rövid-, közép- és hosszú távú stratégiájában milyen változások szükségesek, hogy a cég gazdasági helyzet rendeződjön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását