2024. április 28. - Valéria

Egerszeg Fesztivál kezdődik

Idén első alkalommal a felújított belvárosban rendezik meg a május 13-án kezdődő egyhetes Egerszeg Fesztivált a zalai megyeszékhelyen - közölte Gyimesi Endre polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.
2008. április 30. szerda 15:33 - Hírextra
A hagyományoknak megfelelően a programsorozat a város első polgármesterének szobrának megkoszorúzásával kezdődik: Kovács Károly vezetésével 1885. május 23-án vált Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá.

A péntektől vasárnap estig tartó kulturális bemutatókon fellép a város szinte valamennyi együttese, hagyományőrző népcsoportja. A testvérvárosok küldöttei néptánc-, népművészeti- és gasztronómiabemutatókon vesznek részt.

A programokat több helyszínen tartják: képzőművészeti kiállítás nyílik a Mindszenty téren, zenés, táncos előadások lesznek a Széchenyi téren. A Kvártélyházban délelőttönként a gyermekprogramokat, esténként pedig könnyűzenei koncerteket tartanak.

A Dísz téren kézművesbemutatókkal, játszóházakkal és népi mesterségek kirakodóvásárával, a Kossuth téren pedig gasztronómiabemutatókkal várják az érdeklődőket. Szombaton verbunkfesztivált és versenyt, valamint megyei néptáncgálát rendeznek, a vasárnapi prószafesztiválon a pedig a tájegységre leginkább jellemző ételt készítik el az amatőr szakácsok.

A fesztivál hete alatt a városháza is nyitott kapukkal várja az érdeklődőket: az aulában nyitják meg az ütőhangszereket bemutató kiállítást.

Gyimesi Endre elmondta: ezen a hétvégén lezárják a Kossuth utcát a forgalom elől, ami egyben arra is próba, hogyan lehet két év megoldani a fő utca közlekedésmentesítését. A tervek szerint ugyanis 2010 után a taxikon kívül csak egy-két környezetkímélő autóbusz közlekedhet csak a Kossuth utcán.
Az egyhetes fesztivál megrendezésére 16 millió forintot fordít a város, a további kiadásokat a cégek, vállalkozások felajánlott támogatásából finanszírozzák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását