2024. május 10. - Ármin, Pálma

Felmérés az elektronikus egészségügyi szolgáltatások helyzetéről

Az európai általános orvosok 87 százaléka használ számítógépet, és 48 százalékuk rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel - áll egyebek közt abban a jelentésben, amely az Európai Bizottság megrendelésére készült arról, mennyire terjedt el az informác
2008. április 27. vasárnap 21:23 - Hírextra
Megállapították, hogy az internetet az európai orvosok durván 70 százaléka használja, konzultációs célokra pedig 66 százalékuk veszi igénybe a számítógépet. Az országok között azonban jelentős eltérések vannak: a szélessávú internet elterjedtsége az általános orvosok körében Dániában a legmagasabb (91 százalékos), Romániában a legalacsonyabb (5 százalékos).

Megállapították, hogy az európai orvosok egyre növekvő hányada tárolja és kapja-küldi elektronikus úton a páciensek adatait, például laboreredményeit. A beszámoló azonban felhívja a figyelmet azokra a területekre is, amelyeken az orvosok jobban kihasználhatnák az infokommunikációs technológiák nyújtotta lehetőségeket. Ilyen például a telemonitoring - a betegek távfelügyelete -, az elektronikus gyógyszerfelírás és a határon átnyúló orvosi szolgáltatások.

A páciensek adminisztratív adatait az általános orvosi rendelők 80 százalékában tárolják elektronikus formában: ezeknek 92 százalékában elektronikusan tárolják a diagnózisra és gyógyszeres kezelésre vonatkozó adatokat is, 35 százalékukban pedig szintén ezt a tárolási módot alkalmazzák a röntgenfelvételek esetében. A laboratóriumok az európai orvosoknak gyakran továbbítják elektronikus úton az adatokat (40 százalék), egyéb egészségügyi központok esetében azonban az adatcsere e formája kevésbé gyakori (10 százalék).

Az elektronikus gyógyszerfelírást az unió általános orvosainak csupán 6 százaléka alkalmazza. Széles körben csupán három tagországban élnek vele: Dániában (97 százalék), Hollandiában (71 százalék) és Svédországban (81 százalék). A telemonitoringot - ami lehetővé teszi az orvos számára, hogy távolról kövesse nyomon a betegség lefolyását, illetve krónikus betegségeknél távolról folytassa a kezelést -, csupán három országban alkalmazzák: Svédországban (ahol az orvosok 9 százaléka nyújt telemonitoring szolgáltatást), valamint Hollandiában és Izlandon (itt a részarányuk mintegy 3-3 százalék). Szintén ritka a páciensekre vonatkozó adatok határon átnyúló megosztása, amit az unió általános orvosainak csupán 1 százaléka végez, és amelynek elterjedtsége Hollandiában a legmagasabb (5 százalék).

A magyar általános orvosok 100 százaléka használ számítógépet, és ezzel Észtországgal, Finnországgal, valamint Svédországgal együtt Európa csúcsmezőnyében van az ország. Ám "a számítógép bekapcsolása után" már nem ilyen imponálóak az adatok: az internethasználat csak 49 százalékos, vagyis jóval az európai átlag alatti. A szélessávú internethasználat aránya - 36 százalék - szintén jócskán elmarad az európai átlagtól. Még nagyobb Magyarországon a leszakadás az európai mezőnytől a laboreredmények elektronikus továbbítása terén: ez a 40 százalékos európai átlag helyett Magyarországon csak 12 százalékos gyakoriságú.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását