2024. április 26. - Ervin

Pizzával nem jó tanítani

Lehet, hogy a matekoktatás módszerével van a baj? Igen, válaszoltak amerikai tudósok, akik szerint a gyakorlati példákon elsajátított alapok nem fejlesztik a matematikai gondolkodást.
2008. április 25. péntek 12:32 - Hírextra

A tanulmány megkérdőjelezi a széles körben elterjedt módszert, hogy a matematika alapjainak elsajátítására konkrét példákkal vezetik rá a tanulókat.

"Valóban megnehezítjük a diákok számára, mert eltereljük őket a matematika alapjaitól" - állította Jennifer Kaminski, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa a Science pénteken megjelent számában publikált tanulmányában.

A szerző vezette kutatócsoport többek között egy roppant egyszerű kísérlettel bizonyította a tételt.
A 3+2=5, illetve 2+3=5 műveleten két módszerrel tanították meg a gyerekeknek, hogy az összeadás elemei felcserélhetők. Az egyik csoport számokkal tanulta, a másik kézzel fogható példákon: csészékkel, pizzaszeletekkel vagy teniszlabdákkal.

Mindkét csoport könnyen és gyorsan elsajátította a szabályt, ám azok, akik számokkal tanulták, más feladatok megoldásánál tudásukat később jobban tudták alkalmazni, azoknál, akik mondjuk a pizzákat számolgatták.

De aggályosnak találtatott a távolság tanítására használt klasszikus példa is a vonatokkal, amelyek más-más városból indulva eltérő sebességgel haladnak. Ezzel a feladattal az a hiba, hogy a legtöbb gyerek később nem tud elvonatkoztatni a vonatoktól - állapította meg a tanulmány, amely ugyanakkor leszögezte, hogy a gyakorlati példáknak persze nem kell eltűnnie a matematika tanításból. Kitűnően szolgálnak ugyanis a gyerekek absztrakt matematikatudásának ellenőrzésére.

"A történeteken keresztül bemutatott matematikai feladatokat nem kell mellőzni, de nem ez az út a legjobb, ha fogalmakat és problémamegoldást akarunk tanítani. Arra legcélravezetőbb a szimbolikus matematika" - nyilatkozta Kaminski.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását