Kolbász és forralt bor
Több mint ezerötszáz vendéget várnak a szervezők szombaton a negyedik Tengelici Kolbásztöltő- és Forraltbor-fesztiválra, amelyen a tapasztalatok szerint a hagyományos ízek mellett újító receptek is próbára teszik a zsűrit.
2009. november 25. szerda 10:23 - HírExtra
A szervezők 50 négyfős csapatot várnak az ország több pontjáról a tengelici sportcsarnokba délelőtt 11 órára, amikor pálinkával koccintanak a résztvevők a fesztivál megnyitóján - mondta az MTI-nek Gáncs István, a település polgármestere.
A versenyzők saját ízlésük szerint készíthetik el a kolbászt, amelyhez összesen 6-8 mázsa disznóhúst használnak majd fel, valamint a forralt - pontosabban forró vagy melegített - bort. A zsűri Kovács János mesterszakács vezetésével nemcsak az ételt és az italt, hanem a csapatok öltözékét és a vendéglátás, kínálás módját is értékeli - tette hozzá.
Mint mondta, a győztes jutalma a vándorserleg mellett disznóbélre fűzött aranyérem lesz.
A Tolna megyei település polgármestere szerint az eddigi fesztiválok tapasztalata az, hogy bár az alapvető hozzávalók - darált hús, só, bors, paprika, fokhagyma - megegyeznek, mégsincs két egyforma ízű kolbász. A versenyzők ráadásul néha újítanak is; a krumplival, vadhússal kevert kolbász mellett készült citromhéj-ízesítésű vagy szürkeharcsafilét tartalmazó töltelék.
Gáncs István elmondta: a fesztivált 2006-ban a népi hagyományok jegyében indította útjára, és ma is hagyományos, családias gasztronómiai eseménynek szánják.
Forrás: MTI