2024. május 2. - Zsigmond

Ismeretlen magyar hadiözvegy fotója került elő

Ismeretlen magyar hadiözvegy fotója került elő egy galiciai kis faluban élő idős házaspár családi albumából. A Háborús keresőszolgálat és a Magyar Televízió stábja magyar katonasírok keresése során bukkant rá Kolomea környékén.
2008. április 25. péntek 12:28 - Hírextra

Egy fiatal, paraszti viseletben lévő magyar nő és három év körüli kisfiának képe került elő az ukrajnai Csorni Oszlavi településen élő Kondruk-család iratai közül. A fotót a Háborús Keresőszolgálat és a Magyar Televízió Sírjaik hol domborulnak? című műsorának stábja kapta meg a Kolomeától 25 kilométerre nyugatra fekvő kis faluban, amikor április közepén második világháborús magyar katonasírokat keresett az egykori galíciai hadszíntéren.

A nyolcvanadik éveiben járó Kondruk-házaspár elmondta, hogy egy fiatal magyar katonát szállásoltak be hozzájuk 1944 tavaszán, aki - látva a házban szaladgáló apró gyermekeket -, beszámolt nekik a családjáról, majd a feleségét és fiát ábrázoló képet átadva arra kérte Kondrukékat, juttassák el Magyarországra, ha vele történne valami. A honvéd nagy valószínűséggel a nagyváradi székhelyű 1. hegyivadász dandár katonája volt és néhány nap múlva elesett a közeli Rokieta-magaslatért vívott harcokban.

A kép hátoldalán elmosódva a HpT betűk és három szám, talán 5,9 és 3 olvasható. (Lehetséges, hogy a tábori posta száma.)

A háborús események miatt a kézbesítés nem történhetett meg, de a család hatvannégy évig híven megőrizte a képet, s most odaadta az első magyar kutatócsoportnak, aki 1944 óta a frontterületen járt. A kép a Háborús Keresőszolgálat honlapján tekinthető meg és május 2-án, pénteken bemutatja az MTV Sírjaik hol domborulnak? című műsora is. Várják a családtagok jelentkezését.

A forgatócsoport az Ivano-Frankovszkhoz közeli Gosivban megtalálta a pécsi Skornyik Mihály hatvannégy éve hiába keresett sírját is, továbbá azonosított mintegy tíz magyar katonatemetőt Ottinia és Kolomea környékén.

A Háborús Keresőszolgálat másfél éve alakult meg az Art-Éra Közhasznú Egyesület védnöksége alatt.Célja - együttműködve a Sírjaik hol domborulnak? című televíziós műsorral - eltűnt magyar katonák felkutatása.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását