2024. április 20. - Tivadar

Megtalálták a maja város piramisát!

Megtalálták a maják legjelentősebb városának, Calakmulnak egy festményekkel díszített kis piramisát a mexikói Campeche államban, az őserdőben. A festmény, amely a piramis lépcsőjét díszíti, a politikai-vallási ceremóniákon fogyasztott ételek, italok készí
2008. április 23. szerda 09:05 - Hírextra
Központi alakja egy testes nő, aki a vele szemben térdeplő másik asszony fejéről készül leemelni egy nagy kancsót. Értékes jáde fülbevalók, bokaláncok ékesítik és teszik nyilvánvalóvá, hogy a jelenetben ő a főszereplő. Kétoldalt két nemes írnok az indián szent könyvekből már ismert jellegzetes hajviselettel és a skót kiltre emlékeztető kockás szoknyában az italokat készíti és kóstolja.
A festmény a 4. században készült. A festő először felvázolta az egész jelenetet, majd kiszínezte az alakokat, végül pedig feketével erősen kihúzta a körvonalakat, így illusztrálta például a központi nőalak ruhájának átlátszóságát - írta a Corriere della Sera című olasz lap.

A festményeken látható néhány felirat a művész nevére, és az ital alapanyagára, a kukoricára utal. Ezt az italt Mexikóban ma is fogyasztják.

Calakmul az antik Kígyók Birodalmának központja volt és évtizedekig ellenállt a másik nagy maja város, Tikal terjeszkedésének. Uralkodója, Jaguárkarom sírját néhány évvel ezelőtt megtalálták a város másik, úgynevezett "nagy piramisában".

A kis piramisnál az ásatások tovább folynak és megfejtésre vár még egy több tízméteres hosszú padnak a rendeltetése is, amely egy tágas teret határol. Ez a különleges ülőalkalmatosság tengeri madarakkal, teknősbékákkal, vízililiomokkal és olyan írásjelekkel van dekorálva, amelyeket "vízililiom-növénynek" lehet fordítani és amely a maja leírásokban olyan helyet jelöl, ahol fontos politikai-vallási események zajlottak. A régészek szerint minden arra enged következtetni, hogy azt a szent helyet találták meg, ahol a nemesek és a papok összejöttek, hogy döntsenek a Kígyó Birodalmának sorsáról, vagyis hogy ez a maja arisztokrácia parlamentféléje volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását