2024. május 4. - Mónika, Flórián

Zarándokút a katonatemetőkben

Újabb, immár a 29. zarándokútjára készül a Don menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítvány, amely az idén először teremt lehetőséget önkormányzati vezetőknek arra, hogy az településük nevében leróják kegyeletüket az oroszországi katonatemetőkben nyugv
2008. április 22. kedd 13:31 - Hírextra
Mártha Tibor, a Fényeslitkén bejegyzett szerveződés kuratóriumi elnöke, az észak-szabolcsi község polgármestere elmondta, a zarándokcsoport július 4-én indul a Don menti honvédsírokhoz, s a hazai települések polgármesterei május 15-ig jelentkezhetnek az útra. A jelentkezéseket a marthatibor@citromail.hu email címen, illetve a 06-45-447-041-es és a 06-30-692-0930-as telefonszámon várják. Megjegyezte azt is, hogy a május közepi határidő a vízum beszerzése miatt fontos.

Mártha Tibor emlékeztetett rá, hogy a fényeslitkei Don menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítvány 1992-ben az ortodox egyház segítségével, az akkori orosz elnök, Borisz Jelcin engedélyével kezdte meg az oroszországi magyar katonatemetők azonosítását.

A háborúban elhunyt katonák, munkaszolgálatosok és hadifoglyok végső nyugvóhelyét 25 orosz településen vagy azok külterületén jelölték meg címeres fejfával, s tették rendbe a sírhantokat.
Azóta 341 magyar katonatemetőt azonosítottak Oroszországban, ahol Boldirevka és Rudkino településeken úgynevezett központi gyűjtőtemetőt is létrehoztak, ahová több mint húszezer áldozat földi maradványait helyezték át, főként feltárt tömegsírokból.

A kuratóriumi elnök fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a magyar katonatemetők mindegyike rendben tartott, az orosz települések lakói gondozzák a sírokat, s mindig van friss virág a hantokon.
Az alapítvány tartja a kapcsolatot a sírkertek önzetlen ápolóival, s a vezetői nem csak szóban fejezik ki köszönetüket az emberségért, hanem a zarándokutak alkalmával rendszeresen meg is ajándékozzák a sírok gondozóit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását