2024. április 27. - Zita

Szemétgyűjtési akció az utakon

Minden eddiginél több önkéntes vett részt a Közút Kht. országos szemétgyűjtő akcióján, amelyet a Föld napja alkalmából rendeztek meg immár harmadik alkalommal.
2008. április 22. kedd 18:53 - Hírextra
Az akcióban a kht. 1900 dolgozója mellett 740 szervezet összesen 40 ezer önkéntese gyűjtötte a szemetet, 14 ezerrel többen, mint tavaly. A reggel nyolc órától kettőig tartó eseményen 820 útszakaszt tisztítottak meg az önkéntesek. A mintegy 10 ezer köbméter ömlesztett hulladékot 440 gépkocsi szállította el biztonságos lerakókba. A szokásos háztartási hulladék, sitt és autóalkatrészek mellett találtak ekét, hűtőszekrényt és adókártyát is - áll a Magyar Közút Kht. közleményében.

A társaság a munka megszervezésével, a 440 teherautó rendelkezésre bocsátásával, valamint 40 ezer láthatósági mellény és védőkesztyű beszerzésével és szétosztásával járult hozzá a Föld napja alkalmából megrendezett szemétgyűjtési akcióhoz.

A társaság a felügyelete alá tartozó, harmincezer kilométernyi közúthálózaton évente százezer köbméter szemetet gyűjt össze, amely egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiség. Az utakat kétszáz útellenőr figyeli folyamatosan: jelentéseikből kiderül, hogy a parkolókban, pihenőkben és általában az utak mentén továbbra is dívik az illegális szemétlerakás. A háztartási hulladéktól a veszélyes anyagokon és a használt háztartási gépeken keresztül a sittig minden megtalálható az utak mentén, és a szeméthegyek a kht. minden erőfeszítése ellenére újratermelődnek.

"Idén bekeményítünk: ha valaki beazonosítható szemetet szedett össze, akkor megtesszük a szükséges lépéseket, néhány +talált tárgyat+ pedig jelképesen visszaküldünk a +feladónak+" - fogalmazott László Sándor, a társaság vezérigazgatója, aki az M2-es főúton, Dunakeszi mellett vett részt a szemétszedésben.

A közútkezelő idén még egy újítást bevezetett: a legérdekesebb talált tárgyat felmutató osztály egy kirándulást nyer a társaságtól a kiskőrösi Közúti Szakgyűjteménybe. Az eddigi jelentések alapján esélyes egy szántóeke, amelyet Kőröstetétlen mellett találtak a helyi általános iskolások, valamint egy szinte tökéletes állapotban lévő hűtőszekrény, amelyre a kht. munkatársai leltek Bodrogolaszi közelében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását