2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kuncze Gábor elnök lett

Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke márciustól a Bia Zrt. felügyelő-bizottságának elnöke - tájékoztatta Pimper Richárd, a cég vezérigazgatója kedden az MTI-t.
2008. április 22. kedd 17:46 - Hírextra
"A tervei szerint a politikától végérvényesen csak 2010-ben vonul vissza az SZDSZ volt elnöke" - olvasható a közleményben, amely kitér arra, hogy Kuncze Gábor idén márciustól visszatért eredeti mérnöki végzettségéhez, a társaság felügyelő-bizottságának élén tevékenykedik, operatív feladatokat nem lát el.

Kuncze Gábor a felkérést a Deutsche General Bautól kapta. A politikus a közlemény szerint úgy fogalmazott, hogy a rendszerváltás óta a TóPARK projekt az egyik legizgalmasabb és legeredetibb fejlesztés, ami Magyarországon elindult.

"Ez számomra szakmai szempontból nagyon vonzó, emellett a beruházás későbbi gazdaságpolitikai hatásai is foglalkoztatnak. Ezért döntöttem úgy, hogy elfogadom a felkérést, és nagy örömmel veszek részt a projekt sikeres megvalósításában" - jelentette ki a közlemény szerint Kuncze Gábor.

A BIA Zrt. egy infrastruktúrafejlesztő cég, amely a Deutsche General Bau csoport leányvállalata. A Deutsche General Bau 2006-ban nyerte el a TÓPARK projekt első fejlesztési ütemén belül kialakításra kerülő nettó 70 ezer négyzetméter alapterületű irodapark és nettó 107 ezer négyzetméter alapterületű bevásárlóközpont generál-kivitelezési feladatait.

A BIA Zrt. a cég szerződéses partnereként a fejlesztés első ütemén belül kialakításra kerülő infrastruktúra fejlesztője. Feladatai közé tartozik az infrastruktúrához szorosan illeszkedő valamennyi tevékenység ellenőrzése, így a területhez kapcsolódó közúti és vasúti közlekedés tervezésének és kivitelezésének felügyelete, lebonyolítása.

A közlemény szerint Kuncze Gábor politikai karrierjét megelőzően pályafutását a Fővárosi Vízművek műszaki előadójaként kezdte, majd a Közép-Magyarországi Közmű- és Mélyépítő Vállalat, építési művezetőjeként tevékenykedett tovább, ahonnan az Országos Villamostávvezeték Vállalathoz, mint beruházási ellenőr igazolt át.

"Akkor kulcsfigurája volt annak az országos lefedettséggel bíró beruházásnak, mely nagyságrendje miatt rokonítható a jelenlegi felkéréssel, hiszen felügyelete alá tartozott az építési és kivitelezési munkálatok széleskörű szervezése, ellenőrzése" - áll a dokumentumban.
Ezt követte a Dunamenti Regionális Vízmű, ahol Kuncze Gábor építési üzemvezető volt. 1983-1985 között az Építőipari Gépesítő Vállalat beruházási osztályvezetője és ellátási főosztályvezetője. 1985-1990 között az ÉPGÉPTERV gazdasági igazgatója volt - ismertette a politikus szakmai karrierjének állomásait a közlemény.

Konrád György Kossuth-díjas író, az SZDSZ alapító tagja múlt hét szerdán az ATV Friderikusz Most című műsorában úgy nyilatkozott, hogy ha Kuncze Gábor újra hajlandó lenne elvállalni az SZDSZ elnöki posztját, az nagyszerű lenne a párt szempontjából.

Kuncze Gábor másnap az MTI-nek erre mindössze annyit mondott: nagyon tiszteli Konrád Györgyöt, de nem tervezi az általa javasoltakat.

Kóka János jelenlegi liberális pártelnök múlt csütörtökön úgy nyilatkozott a távirati irodának, hogy már 2007-ben is igyekezett meggyőzni Kuncze Gábort a folytatásról, hiszen az SZDSZ-nek továbbra is szüksége volna az ő higgadtságára és politikai tapasztalatára, ezért igyekszem most meggyőzni arról, hogy térjen vissza.

Fodor Gábor, aki tavaly tavasszal alulmaradt Kóka Jánossal szemben a párt elnökválasztásán, nem akarta kommentálni a bejelentést. Csütörtökön a www.szdszesek.blog.hu oldalon "Kuncze, Come back!" címmel aláírásgyűjtés vette kezdetét, amelynek szervezői arra kérik a Konrád György felvetésével rokonszenvezők figyelmét, hogy egy elektronikus levél elküldésével jelezzék támogatásukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását