2024. április 29. - Péter

Vita a tűzoltó egyesületekről az Országgyűlésben

A felszólaló képviselők támogatták hétfőn az Országgyűlésben a Magyar Tűzoltó Szövetségnek (MTSZ) azt a kérését, hogy kerüljön vissza a tűzoltó egyesületekről szóló törvénybe az önkéntes jelző, és szintén támogatták a felszólalók az MTSZ nevesítését a jog
2008. április 21. hétfő 21:29 - Hírextra
Gyenesei István (független) a részletes vitában arra emlékeztetett, hogy a törvényjavaslat megalkotását a Magyar Tűzoltó Szövetség önkéntes tagozata kezdeményezte, s félő, hogy kezdeményezésük lényege visszájára fordul. Úgy vélte: a tűzoltó társadalom joggal sérelmezheti, ha az önkéntes jelző kikerül a javaslatból, ugyanúgy mint azt, ha az MTSZ-t nem nevesíti a törvény szövege.

Emlékeztetett Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnoknak, az MTSZ elnökének a napokban az országgyűlési képviselőknek írt levelére, amelynek lényege - egyebek mellett -, hogy kerüljön vissza az önkéntes jelző a javaslatba.

Puskás Tivadar (KDNP) közölte: megkapta az MTSZ elnökének levelét, s ennek alapján azt az álláspontot képviseli, hogy ha a szervezet ragaszkodik az önkéntes jelzőhöz, akkor ezt a kérést teljesíteni kell. Identitást ad az ott dolgozóknak - hangsúlyozta, majd hozzátette: az MTSZ is kimaradt a javaslatból, amit szintén szükséges pótolni.

Mécs Imre (MSZP) szerint Bende Péter tűzoltó tábornok levele nagyon szívhez szóló volt, aminek hatására átérezte azt a gondot, amit a fővárosi parancsnok megfogalmazott. Hozzátette: a törvényhozóknak honorálniuk kell azt a munkát, amit az önkéntes tűzoltók végeznek és ezt a jelzőt, amit értéket jelent számukra, be kell építeni a javaslatba. Ugyancsak támogatandónak tartotta, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség nevesítve legyen.

Ángyán József (Fidesz) szintén támogatta azokat a gondolatokat, amelyeket a tűzoltó tábornok kifejtett. Az a kérés, hogy az önkéntes jelző kerüljön vissza a javaslatban, történeti, erkölcsi és jogi szempontból is indokolható - vélekedett.

Az előterjesztő önkormányzati bizottság elnöke, Jauernik István (MSZP) az elhangzottakra válaszolva arra figyelmeztetett, hogy ha az önkéntes jelző használata a jogszabályban jogértelmezési problémákat okozhat. Mint mondta, Bende Péter tűzoltó tábornok levelében megfogalmazott javaslata alapján más jogszabályokat is módosítani kellene. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a javaslat korábbi változatában szerepelt az önkéntes jelző, ami a bizottsági vitában megfogalmazott alkotmányossági aggályok miatt került ki a javaslatból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását