2024. április 26. - Ervin

Nem akarunk a régió legolcsóbb országa lenni Gyurcsány szerint

Magyarország nem akar a régió legolcsóbb országa lenni a befektetők számára, nem az adóversenyben akar a legjobb lenni, hanem a teljesítményversenyben - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn Budapesten.
2008. április 21. hétfő 13:57 - Hírextra

Nem kívánunk a legolcsóbb ország lenni. Egyformán fontos, hogy jól működjön a gazdaság, de az is, hogy szociális nyugalmat, békét, kiszámíthatóságot, növekvő életszínvonalat teremtsünk - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, miután tárgyalt Jürgen Rüttgers-szel, Észak-Rajna-Vesztfália németországi tartomány kormányfőjével.

A kormányfő szerint Magyarországon a befektetések terén a turizmus, a biotechnológia és az autóipar jut kiemelt szerephez. Hozzátette: emellett az ország logisztikai központként szeretne működni a térségben.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, az ország képes lesz megőrizni attraktivitását a befektetők számára. Úgy vélte, az ország legnagyobb vonzerejét az elmúlt években is az adta, hogy az ország általános társadalmi és munkakultúrája rendkívül közel van egyebek mellett a német gondolkodásmódhoz.
Mint elhangzott, a hétfői tárgyaláson a gázvezetékek kérdéséről nem volt szó, az alternatív energiaforrásokról azonban igen. A zöld energia az egyik fő pontja a tárgyalás után aláírt közös nyilatkozatnak is.

Jürgen Rüttgers ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: bármilyen nagy szerepet tulajdonítanak a megújuló energiaforrásoknak, az ipar nem tud működni csak alternatív energiahordozókból.
Ha fúj a szél, ha nem, az iparnak szüksége van az energiára. Nemcsak a nap- és szélenergiára, hanem a tisztább szénerőművekre, ezért integrált stratégiával kell foglalkozni a kérdéssel - fejtette ki a tartományi miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint a politikusoknak a tudósokra kell hallgatni ebben a kérdésben.

A két kormányfő egyetértett abban, hogy a gazdasági kapcsolatokat új szintre kell emelni: ösztönözni kell a kis- és középvállalkozások befektetéseit. A miniszterelnökök azt is kiemelték, hogy a jövőben nagyobb szerepet szánnak a kulturális és tudományos együttműködésnek. Ennek érdekében őszig kidolgozzák a hétfői megállapodás konkrét munkaprogramját.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy 2010-ben Pécs mellett az észak-rajna-vesztfáliai Essen lesz Európa kulturális fővárosa. Ugyanebben az évben a tartomány és Magyarország közös kulturális évadot rendez.

A megbeszélésen a magyar kormány kérte a düsseldorfi kormány támogatását ahhoz, hogy itt épüljön meg az európai neutronkutató, valamint innovációs intézet.

A hétfőn aláírt nyilatkozat szól a gazdasági, energetikai és közlekedési együttműködésről, a környezetvédelmi, valamint a mező- és erdőgazdálkodási kooperációról is. A dokumentum kiemeli a kulturális és tudományos tapasztalatcserét is. A nyilatkozat szerint a németországi tartomány és Magyarország közötti gazdasági vegyesbizottságot kormányközi bizottság váltja fel.

Észak-Rajna-Vesztfália 2007-ben mintegy 2,6 milliárd euró értékben exportált árut Magyarországra, és 3,2 milliárd euró értékben importált termékeket innen.

Mintegy hatvan észak-rajna-vesztfáliai és magyar iskola között van testvériskolai együttműködés. A felsőoktatási intézmények között mintegy félszáz kétoldalú megállapodás létezik. Hozzávetőleg 450 magyar diák tanul észak-rajna-vesztfáliai felsőoktatási intézményekben.

A berlini fal leomlása óta a testvérvárosi együttműködés is bővült, jelenleg 23 ilyen van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását