2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Milliárdos kultúrafejlesztés

Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. A címet büszkén, ugyanakkor nagy alázattal viseli a város, ami nem kevés terhet ró a baranyai megyeszékhelyre. Ami egykor öröm és siker, az később könnyen bosszúságba és feszültségbe csap át. Hogyan birkóznak
2008. április 21. hétfő 07:00 - Malina Adrienn
A kezdetek

2005-ben született meg a döntés: Pécs lesz Magyarország Európai Kulturális Fővárosa 2010-ben. Így határozott a kormány a döntést előkészítő zsűri. A tizennégy tagú zsűri a második helyen Miskolcot, a harmadik helyen Debrecent javasolta, míg a budapesti pályázat az első háromba sem került be. Az indoklás szerint a pécsi pályamunka veszi legkomolyabban a kulturális alapú városfejlesztés kritériumát.

A kulturális fővárosi rang elnyeréséért még Toller László, akkori pécsi polgármester kezdett erőteljesen lobbizni. A győztes pályázatot - amely a Határtalan város címet kapta - viszont már egy civil csapat készítette el, élén Takáts Józseffel és Tarrósy Istvánnal. Ennek lassan három éve, ezalatt az idő alatt több éles fordulatot vett a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat. A város átfazonírozására 44 milliárd forintot szán az EU, a kormány és a pécsi vezetés, de a merésznek induló tervek egyre gyérebbnek tűnnek. Mintha a pécsiek már nem mernének nagyokat álmodni.

A pályázat elkészülése és győzelme után új korszak kezdődött. 2006-tól a kezdeti lelkesedés lassan lankadni kezdett, a pályázatíró és a menedzser - Takáts és Tarrósy - hamarosan távozott posztjáról. A kezdeti időszakban nem voltak tisztázottak a hatáskörök, az irányításban még sok szereplő vett részt, de alapvetően két cégé volt a főszerep. Az egyik az Európa Centrum Kht. míg a másik a Pécs Fejlesztési Kft. Közben távozott az építészeti igazgató, Freivogel Gábor. Tavaly nyáron pedig új vezetőt neveztek ki a program élére Mészáros András személyében, aki főigazgatói rangot kapott.

Közel egy éve kezdtek el aggódni a szakemberek, hogy az EKF cím okán tervezett beruházásokat a baranyai megyeszékhely nem tudja maradéktalanul megvalósítani 2010-ig. Az EKF óriási üzlet, amiben nem kevés pénzt fektettek. A tervezett négy-öt nagyberuházás büdzséje 34,6 milliárd forint, a konkrét művészeti programokra pedig 9 milliárd forint jut. Ezeknek a beruházásoknak a 85 százaléka EU-s forrásból valósulhat meg, az önrész előteremtéséhez is segítséget kapott Pécs. A város hatalmas terheket vállalt, de még állja a sarat, ha nehezen is.

Pedig nem kevés dolog függ a fejlesztések sikerétől. Az elsődleges cél, hogy a külföldi turistáknak Magyarországról ne csak Budapest jusson eszükbe. Legyen még egy magyar város, amely az idegenforgalom szempontjából is kiemelkedő hely lesz.

Költséges beruházások

Európa Kulturális Fővárosa
Európa kulturális fővárosa címet 2010-ben a magyar város mellett Németországból Essen és a török Isztambul viselheti. Az első kulturális főváros Athén volt 1985-ben, és többnyire az Európai Unióhoz, illetve az Európai Gazdasági Közösséghez tartozó várost díjaztak.
A legdrágább beruházás a Zsolnay-negyed rekontrukciója lesz, az ipari komplexumot kulturális célra alakítják át. 10,2 milliárd forintból 32 ezer négyzetméternyi lerobbant gyárterületet kell felújítani. A kivitelezés kezdetét 2009 februárjára ígérik, és 2010 tavaszán szeretnék befejezni. Itt lesz a Zsolnay Kulturális Negyed. A közeli Balokány ligetben Zenei és Konferenciaközpont épül fel, illetve a Regionális Könyvtár és Információsközpont.

A Zsolnay Örökség Kezelő Kht. az elmúlt években a gyárban már felújított két kisebb épületet. Az építészetileg értéktelen hozzátoldásokat lebontják. A megmaradó épületek rekonstrukciója évekre megrendelést biztosíthat a gyárnak. Ide költözik majd az egyetem szobrász-, restaurátor, keramikus- és textiltervezőképzése. Helyet kap egy Zsolnay-múzeum, dizájnközpont, inkubátorház, Kortárs Művészeti Központ. Ipartörténeti témaparkot rendeznek be a volt laboratóriumban.

A nagy könyvtárakat összeolvasztó Tudásközpont felépítése 4,7 milliárdba kerül majd. A becsült működési költségek itt óriásiak. A Koncertközpont esetében 5,5 milliárdba kerül a megvalósítás. A hangversenyterem méretei módosították is, így lett 6000-ből 1100 négyzetméter alapterület.

A nagy projektek között szerepel Pécs köztereinek felújítása is. Az eredeti elképzelések megvalósítása legalább harmadával haladná meg a rendelkezésre álló keretet (7,4 milliárd forint). Azzal, ha elkészül még semmi sincs megoldva. A közterek a megvalósulás után évente 150-300 millióba kerülnek majd.

A Nagy Kiállítótér ment át a legnagyobb változáson. A beruházás a Múzeum utca épületeinek felújításáról, és egy régóta hiányzó, nagy kiállítóterem felépítéséről szólt. Ez a projekt 1,5 milliárd forintba kerül majd.

Minden összeállt

Az idő egyre fogy, csak úgy, mint a pénz. Az elmúlt héten az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának kihelyezett ülését tartották Pécsett, ahol Szili Katalin nyugtatta meg az érdeklődőket. „Pécs 2010 március végére az infrastrukturális háttér és a rendezvények szempontjából egyaránt készen áll majd az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program lebonyolítására. Minden összeállt. Ez derült ki a bizottsági ülésen elhangzott tájékoztatókból. Az elmúlt időszakban létrejött a programban érintett tárcák feladatait koordináló kormányzati testület, megalakult a rendezvényeket megálmodó és vitára bocsátó művészeti tanács, valamint időben elkészülnek a nagyberuházások és befejeződik az M6-os autópálya építése Pécsig” - mondta a házelnök sajtótájékoztatón.

A szocialista politikus beszámolt arról is, hogy a bizottság 4-5 havonként tájékozódni fog a program állásáról. A pécsi EKF ez év novemberében lehetőséget kap, hogy bemutatkozzon a Parlamentben, s mivel a pécsieken kívül 2010-ben Essen és Isztambul is viselheti ezt a címet, az eseményre meghívást kap a német és a török parlament elnöke is.

Tasnádi Péter polgármester szerint minden fejlesztés elkészül 2010-re. Hogy Pécs mégis roskadozik a terhek alatt, talán meg sem lepődünk. A városnak 2010-ig annyi kulturális közintézményt kellene megépítenie, amennyit egy hasonló nagyságú magyar város emberöltőnyi idő alatt sem hoz fedél alá. Az önkormányzat eladósodott, a támogatások és szponzorok ellenére is. Ráadásul nagyon kell figyelni, mert elég egy apró hiba, és az unió visszadobhatja a támogatási kérelmet. A megépítésen túl egyébként is ott van a fenntartási költség. Ezt a város most még nem érzi, de pár év múlva komoly fejtörést fog okozni a Pécset irányító embereknek.

Vajon az ünnepi év után rendszeresen megtölthető lesz-e az ezerfős zenepalota? A regionális könyvtár megálmodói szembesültek-e azzal, hogy Pécsnek szüksége van-e egy ekkora tékára és így tovább… A pécsiek nem csak 2010-ben akarja jól érezni magát, hanem addig is és aztán is.

Pécs, az ország térképén
Pécs Magyarország nyugati részének, a Dunántúlnak a legnagyobb városa: a dél-dunántúli régió, benne Baranya megye központja, egyetemi város, katolikus püspöki székhely. A város a Mecsek hegység déli lejtőire települt, negyven kilométerre a Dunától és a Drávától. Az Adriai-tengertől közel ötszáz kilométer választja el, mégis, talán a tenger közelsége teszi szubmediterrán jellegűvé a várost és vidékét. Pécs természeti környezetét a Mecsek határozza meg, a város területe benyúlik a hegység erdőibe. A déli lankák egykor nagy hírű szőlőművelése, amelyre Pécs őshonos lakosainak neve, a tüke is utal, mára visszaszorulóban van. Feljegyezték, hogy II. Szulejmán szultán földi paradicsomnak nevezte Pécset, talán mert tizenegynéhány bő vizű patak folyt keresztül a városon. A patakvölgyek ma is a városszerkezet alapvető tagolói. Pécstől nyolc-tíz kilométerre terül el az orfűi tóvidék és az abaligeti cseppkőbarlang; huszonöt kilométerre délre, túl a Villányi-hegységen a siklósi-villányi borvidék és Harkány, az ország egyik leghíresebb gyógyfürdőhelye.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását