2024. március 29. - Auguszta

Felülvizsgálat kell

Herczog Edit, az Európai Parlament szocialista képviselője azonnali kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a Magyarországon halálos balesetet okozó ír férfiéhez hasonló eset.
2008. április 18. péntek 06:50 - Hírextra
A képviselő a Bizottsághoz eljuttatott dokumentumban felhívja a figyelmet arra, hogy a 2000-ben két gyermeket halálra gázoló ír férfi nyolc éve megoldatlan ügye nagy felháborodást váltott ki a magyar közvéleményben, amely magyarázatot vár a kialakult helyzetre. Az ír állampolgárságú Ciaran Tobin azért nem kezdte meg jogerősen kiszabott hároméves börtönbüntetésének letöltését, mert a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancsot az ír bíróság másodfokon jogerősen elutasította.

Herczog Edit arra a kérdésre vár választ, hogy a Bizottság tervezi-e a tragikus események tükrében az európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti átadási eljárásokról szóló kerethatározat (2002/584/IB) felülvizsgálatát? A képviselő szerint nemcsak a jövőbeli esetleges hasonló ügyek gyorsabb megoldását segítené, de növelné az európai polgárok jogbiztonságát is, ha a Bizottság ellenőrizné az európai elfogatóparancs végrehajtását, illetve rendszeresen elemezné az eljárás gyakorlati tapasztalatait és a rendszer működése során felmerülő jogi problémákat is.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását