2024. május 4. - Mónika, Flórián

Projektkiszervezés és vezércsere a BKV-nál

Több mint 20, összességében 110 milliárd forint értékű, s jórészt EU-forrásból megvalósuló fővárosi beruházás előkészítését, bonyolítását szerveznék ki a főpolgármesteri hivatalból az önkormányzat vagyonkezelő részvénytársaságához - tudta meg az MTI város
2008. április 13. vasárnap 18:24 - Hírextra
Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek közös előterjesztésükben független tanácsadók, köztük az AAM Kft. véleménye alapján megállapítják, hogy a főpolgármesteri hivatal jelenlegi struktúrája nem támogatja a projekt szervezetek működését, és a hivatalban a szükséges szakértelem sincs meg.

A döntés szorgalmazói a településfejlesztés "gumijellegű" törvényi szabályozására hivatkoznak javaslatukban, e körbe ugyanis minden olyan feladat bevonható, amit az önkormányzat annak minősít. A feladatkiszervezés révén elérnék azt is, hogy közbeszerzések nélkül valósulnának meg a projektek. Az úgynevezett projektmegvalósító egységek működtetéséhez szükséges humán és dologi erőforrásokra a beruházások két százalékát, 2009-től évi 750 millió forintot különítenének el. Az MTI által megkérdezett jogi szakértők több szempontból is aggályosnak tartják a tervezetet. Szerintük például jogszerűen nem kaphat lehetőséget a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. a közbeszerzések mellőzésére.

A több mint 30 téma mellett szó lesz a főpolgármesteri kabinet ülésén a napirenden még nem is szereplő BKV vezérigazgatói problematikáról. Mint azt az MTI szombaton megírta: Antal Attila vezérigazgató, újabb, immár harmadik levelében kezdeményezte posztjáról való felmentését, ezúttal oly módon, hogy végkielégítésre nem tartana igényt. Az MTI úgy tudja, hogy a városvezetésben erős az a vélemény is, hogy a busztender és az AAM Kft.-vel kötött tanácsadói szerződések anomáliái miatt akár szabad folyást is engedhetnének a vitás ügyek jogi úton való rendezésének. Ezt a megoldást a szocialisták nem támogatják.

Ismét tárgyal a városvezetés az MSZP által hónapok óta szorgalmazott új budapesti egészségügyi modellről, a fővárosi kórházak holdingba szervezéséről. Mintegy 400 millió forintot igényel az új elképzelés útnak indításához Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes, aki 10 fős programirodát is szorgalmaz. Ezzel gyakorlatilag az önkormányzat egészségügyi bizottságával párhuzamosan működő szervezettel paritásos önkormányzati bizottsággal mintegy megkettőznék az egészségügyi bizottságot. A programiroda vezetőjének javasolt havi 850 ezer forintos bérezés meghaladná egyébként a hivatal metró-biztosának bérét is. E tervezetet, amely a Fővárosi Közgyűlésben az elmúlt hónapokban már többször is elbukott, továbbra sem támogatják minden elemében a szabad demokraták, akik hónapok óta számos aggályt fogalmaztak meg ez ügyben.
Hagyó Miklós előterjesztésében ismét a kabinet elé kerül a 4-es metró immár 517 milliárd forintra nőtt beruházásához remélt EU-támogatás pályázata, amit várhatóan a hónap utolsó csütörtökén véglegesítene a Fővárosi Közgyűlés. Az előterjesztő szerint a kormány júliusban, az EU pedig augusztusban döntene a támogatásra 2013-ig rendelkezésre álló 272 milliárd forint sorsáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását