2024. április 20. - Tivadar

Peking újjászületik

Az olimpiára készülő Peking utcáit járva alig lehet olyan helyet látni, ahol ne lenne építkezés. A forgalomelterelések és útlezárások miatt a megszokásból közlekedés a kínai főváros nagy részén nem működik, s lényegében ez a gyalogosokra is igaz, akik az
2008. április 13. vasárnap 20:02 - Hírextra
Az ötkarikás játékokra a pekingi metró is tovább bővül, egy újabb 25 kilométeres szakaszt, 22 megállóval júniusban adnak át. A pekingi metró jelenleg öt vonalon, 142 kilométeres szakaszon közlekedik, a napi 3,5 millió utas igényeit a jelenlegi hálózat már nem tudja kiszolgálni, a tervek szerint 2015-ig 561 kilométeresre bővül. A szinte észrevétlen építkezést csak az állomások fel-felbukkanó épületei jelzik.

A régi lakóépületek helyét egyre másra toronyházak, lakóparkok foglalják el, amelyek portaszolgálattal, videotelefonnal, elektromos zárral és közösségi konditeremmel, valamint minden olyan szolgáltatással rendelkeznek, amire csak a lakóknak szükségük lehet. A hagyományos földszintes épületekben kialakított üzletek esetében emiatt akár még az is előfordulhat, hogy a tisztítóba adott ruháért menő kuncsaft a bolt helyén már csak egy mély építési gödröt talál.

Pekinget hét évvel ezelőtt választották ki a 2008-as olimpiai játékok megrendezésére, azóta a kínai kormány mintegy 40 milliárd dollárt (6388 milliárd forintot) fordított az infrastruktúra fejlesztésére, és a sportesemények helyszíneinek kialakítására. Ezzel együtt pedig exkluzív irodaépületek, szállodák és kereskedelmi központok jöttek létre.

Tavaly például négy új bevásárlóközpont épült összesen 111 484 négyzetméternyi kereskedelmi területtel, 1,3 millió négyzetméternyi új irodát és 2500 új hotelszobát adtak át.
Az olimpia kezdetéig több mint egymillió négyzetméternyi eladási területtel további 11 üzletközpontot építenek fel, s ez 1,4 millió négyzetméter irodával illetve 11 ezer hotelszobával egészül ki.

A rohanás következtében előfordul, hogy gyakran nincs idő a folyamatosságra, szinte minden egyszerre készül el, így azon sem lehet csodálkozni, hogy az egyik 30 emeletes lakóház mélygarázsának bejáratát például egy utcai villanyoszlop állja el. Az épülő házak körül pedig ott vannak ugyan a járdák, de a fák ágyásai, és a póznák feszítődrótjai miatt sok gyalogos inkább az úttest szélét választja.

Az újságok ingatlanhirdetéseit és az ügynökségek ajánlatait tekintve, hiába a nagy kínálat, még mindig rohamosan nőnek az árak. Sokaknak nem maradt más csak annak reménye, hogy az olimpiát követően mérséklődik a mostani trend.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását