2024. március 29. - Auguszta

Szűrőbusszal a rák ellen

A Magyar Rákellenes Liga (MRL) új, 60 millió forintból kialakított mammográfiás szűrőbusza a dél-alföldi régióban fog működni, és a hódmezővásárhelyi kórház üzemelteti majd - közölte Vasvári Artúrné, a szervezet elnöke szombaton az alföldi városban.
2008. április 12. szombat 15:30 - Hírextra

A külföldi tapasztalatok alapján a mobil szűrőállomásokkal eredményesen lehet felvenni a küzdelmet az emlőrákkal szemben, amely betegség Magyarországon minden nyolcadik nőt érint élete során - mondta a civil szervezet elnöke a szűrőbusz ünnepélyes átadásakor.

Az emlőrák a nőket veszélyeztető daganatos betegségek leggyakoribb formája, néha rendkívül lassan, akár hat-hét év alatt alakul ki. A betegség eredményes gyógyításának feltétele a korai felismerés, amelyre a mammográfiás szűrővizsgálat a legalkalmasabb - közölte a szakember.

2006-ban Zala, Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a leginkább veszélyeztetett - 45 és 65 éves korú - nők több mint 60 százaléka jelent meg a szűrésen, a Dél-Alföldön ez az arány 50 százalék alatt maradt. A MRL célja, hogy az átszűrtséget 70-80 százalékra növelje, mellyel jelentős mértékben csökkenthető lenne az emlőrák okozta halálozás - tudatta Vasvári Artúrné.

A szűrőbusz kialakításához szükséges 60 millió forint kétharmadát egy gyógyszeripari és egy kozmetikai cég alapítványától kapta a szervezet, a fennmaradó részt pedig 7.700 magánszemély adományából fedezte a MRL - mondta az elnök.

A busz átadásával azonos időben rendezett női szűrőnappal elkezdődött az Egészséges Vásárhely Program, amelyet a város lakóinak egészségmegőrzése és a betegségek korai felismerése érdekében indított a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A tíz évre szóló program a város lakóinak minden korosztályát érinti, s idei megvalósítására 170 millió forintot fordít az önkormányzat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását