2021. április 15. - Anasztázia, Tas

Elképesztő: nyolcezer éves élő fa!

Feltehetően a világ legöregebb élő fáira, egy csoport lucfenyőre bukkantak Svédország nyugati részén. A lucfenyőkre Svédországot Norvégiától elválasztó hegységben, Dalarna megyében leltek.
2008. április 12. szombat 10:06 - Hírextra
A fák oly magasan nőnek, hogy elkerülték modern korunk összes veszélyét, beleértve a fakitermelést, ugyanakkor meg kellett küzdeniük az időjárás viszontagságaival.

A fák szénizotópos kormeghatározását Floridában, Miamiban végezték, s mint kiderült, a legidősebb közülük nyolcezer éves.

"Ennek alapján a svéd lucfenyők a világ legidősebb élő fái" - nyilatkozta Leif Kullman, az Umeai Egyetem professzora. Az eddigi rekorder, a kaliforniai famatuzsálem - egy toklászos erdei fenyő - korát "mindössze" 4500-5000 évesre becsülik.

Ezek a "lucfenyők voltak az első fák, amelyek a legutóbbi jégkorszak után gyökeret eresztettek" - vélekedik Lars Hedlund, svéd ökológus és klímakutató.

Mint rámutatott, a svéd famatuzsálemek révén megismerhető minden egyes klímaváltozás, amely az elmúlt nyolcezer évben bekövetkezett.

A fák törzse általában nem él 600 évnél tovább, ám a lucfenyők Leif Kulin professzor magyarázata szerint mindig új törzset növesztettek, amikor a régi elhalt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását