2024. április 19. - Emma

Botrány! Floridában vett lakást a kormányfő

Egy floridai üdülőközpontban vett lakást Stanislav Gross volt cseh miniszterelnök, aki korrupciógyanús és zavaros családi pénzügyei miatt 2005-ben kénytelen volt távozni hivatalából.
2008. április 11. péntek 12:56 - Hírextra
A Mladá Fronta Dnes című vezető cseh napilap pénteki kiadása szerint az amerikai lakásért Grossék mintegy 13 millió koronát fizettek. A pénz valószínűleg abból a mintegy 80 millió koronás összegből származik, amelyet a volt kormányfő a Moravia Energo energetikai vállalat részvénycsomagjának az eladásáért kapott. Azt máig sem tisztázták egyértelműen, hogyan jutott Gross a részvényekhez, s honnan szerezte a megvásárlásukhoz szükséges pénzt. A rendőrségi vizsgálat a tavaly országos botrányt kavaró ügyben eredménytelenül végződött.

A ma harmincas éveiben járó Stanislav Gross az 1989-es csehszlovák rendszerváltás utáni cseh politika egyik szép reményű állócsillaga volt, s néhány éve ő volt Európa legfiatalabb miniszterelnöke. Csillogása azonban nem tartott sokáig. Kormányfői tisztségéből azért kellett távoznia, mert nem tudta hitelt érdemlően bebizonyítani, honnan szerezte a pénzt a mintegy ötmillió koronás prágai luxuslakására. A rendőrségi vizsgálat ebben az esetben sem talált semmi törvénybeütközőt.

Stanislav Gross néhány éve távozott a nagypolitikából és ügyvédbojtár lett. Az ügyvédi vizsgákat idén tavasszal nem sikerült ugyan letennie, de a volt politikusnak nem igen fő a feje ettől. Nyílt titok, hogy kihasználva egykori nagyon jó kapcsolatait a vállalkozói szférában továbbra is jelen van számos pénzügyi-üzleti tranzakció hátterében, s ezért nem kis összegeket zsebel be. Valószínű, hogy így jutott a Moravia Energo részvényekhez is, amelyek eladásával a szegény ügyvédbojtárból egyszeriben a multimilliomos lett. Bár a média mindezekért gyakran bírálja Grosst, a hatósági vizsgálatok eddig még soha semmiféle törvénytelenséget nem találtak tevékenységében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását