2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Józsefváros az erőszakmentes iskolákért

A józsefvárosi önkormányzat új pedagógiai szolgáltatásként programot indít az erőszakmentes iskoláért - tájékoztatta a testület csütörtökön az MTI-t.
2008. április 10. csütörtök 13:07 - Hírextra
A program alapelveiről és az elindításhoz szükséges pénzügyi támogatásról szerdán döntött az önkormányzat - olvasható a közleményben.

A Kocsis Máté alpolgármester (Fidesz-KDNP) által kezdeményezett szolgáltatás keretében tapasztalt szakemberek segítik majd tréningmódszerekkel a diákok, tanárok, szülők együttműködését, segítenek egyebek mellett az erőszakmentes konfliktuskezelési technikák elsajátításában.

A kerületi oktatási intézmények szabadon dönthetnek arról, élnek-e a segítséggel, szükség szerint "házhoz rendelhetik" a szolgáltatást.

Kocsis Máté szerint az országszerte felszínre került iskolai erőszakról szóló esetek arra figyelmeztetnek, hogy "a jelenség kórtünet, amelyre valódi, konkrét pedagógiai segítséget kell adni az iskoláknak a további esetek megelőzésére, a felháborodás nem elég".

Az interneten három hete jelent meg egy felvétel arról, hogy a budapesti Erdélyi utcai Általános Iskola és Gimnáziumban egy diák megrúgta, majd tarkón ütötte egyik tanárát. A diák ellen fegyelmi eljárás indult, a pedagógus pedig távozott az intézményből. A diákot a múlt heti fegyelmi tárgyalás után eltanácsolták az iskolából, és az iskola arra kérte a szülőket, hogy amíg nem találnak új iskolát a gyereknek, addig legyen magántanuló.

A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a fiút és két osztálytársát az ügyben. A rendőrség a Fővárosi Főügyészség állásfoglalása alapján közfeladatot ellátó személy elleni erőszak kísérlete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a józsefvárosi eset nyilvánosságra kerülését követően a parlament oktatási bizottságának elnökéhez fordult. Hiller István oktatási miniszter időközben létrehozott egy szakértői bizottságot az iskolai erőszak megelőzésére, és annak vizsgálatára, kell-e módosítani a közoktatási törvényt.

Kaposváron szakiskolában dolgozó tanárokat ért atrocitás, amely szintén a közelmúltban került nyilvánosságra. Ebben az ügyben Lamperth Mónika (MSZP) szociális és családügyi miniszter Kaposvár országgyűlési képviselőjeként felkérte Herczog Mária szociológust, egyetemi docenst és munkatársait, hogy az iskolában mediációs konfliktuskezelő tréninget bonyolítsanak le. Ennek költségeit teljes egészében a minisztérium vállalja, a program az iskolának semmilyen plusz kötelezettségvállalással nem jár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását