2024. május 5. - Györgyi

Választási együttműködésről tárgyal az MDF a Tisztelet Társaságával

Tárgyalásokat kezdett az MDF a Tisztelet Társaságával a 2010-es országgyűlési választásokra készülve - mondta Hock Zoltán, a Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettese kedden az MTI-nek.
2008. április 9. szerda 07:15 - Hírextra

Felmerült, hogy folytassuk a 2006-os együttműködést. Az MDF országos választmánya felhatalmazást adott a párt elnökségének, hogy kezdjen tárgyalásokat a Tisztelet Társaságával. Minden szervezet, amely részt vesz a közéletben, szövetségeseket, együttműködő partnereket keres, az MDF sem csinálja másként - mondta Hock Zoltán.

A politikus megerősítette az index.hu azon információját, hogy az együttműködés alapja az lehetne, hogy az MDF átadja az országos lista minden harmadik helyét, valamint a 19 megyei és a fővárosi lista közül nyolcban a listavezetői helyet a Tisztelet Társaságának. A szervezet ügyvivője az egykori MSZP-s politikus, Schmuck Andor.

Az MTI azon kérdésére, hogy miért érdeke az MDF-nek a Tisztelet Társaságával folytatott együttműködés, Hock Zoltán elmondta: a társaságnak 160 ezer nyilvántartott tagja van, együttműködés esetén ők potenciális szavazók lehetnek.

Arra a kérdésre, hogy az együttműködés pénzt is jelent-e a Magyar Demokrata Fórumnak, az elnökhelyettes kiemelte: ez nem pénzt, hanem együttműködést jelent.

Hock Zoltán határozottan cáfolta, hogy baloldali értékek jelennének meg az MDF politikájában a Tisztelet Társaságával folytatott együttműködés áraként. A Magyar Demokrata Fórum ragaszkodik ahhoz, hogy megmaradjon az önálló politikai entitása, semmiképpen nem képzelhető el politikai elhajlás - tette hozzá.

Az MDF 2006 februárjában kötött először választási megállapodást a Tisztelet Társaságával. Az áprilisi választásokon a párt országos listájának első 15 helyéből ötre a Tisztelet Társasága delegálhatott jelölteket.

Az együttműködés megkötése feszültséget keltett a pártban. Gémesi György egyebek mellett azzal indokolta 2004 májusi távozását a pártból, hogy a megállapodás "hihetetlen feszültséget" keltett a párt országos választmányában, ahol elhangzott: az MDF a Tisztelet Társaságától kap támogatást. A politikus azt is kiemelte: az MDF 2006-os kampányához befolyó pénz jelentős része Leisztinger Tamás érdekcsoportjától érkezett Schmuck Andoron keresztül.

Hock Zoltán akkor úgy reagált: alulinformáltságról tanúskodnak Gémesi Györgynek az MDF és a Tisztelet Társasága közötti együttműködést kritizáló szavai.

A korábban az MSZP és az Új Baloldal ranglétráját megjárt Schmuck Andor a kezdetektől ügyvivője a 2004 januárjában alakult Tisztelet Társaságának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását