2024. április 20. - Tivadar

Semjén előrehozott választásokat szeretne

A Gyurcsány-kormánynak társadalmi támogatottsága eddig sem volt, most már parlamenti támogatottsága sincs - mondta Semjén Zsolt szerdán újságíróknak azt követően, hogy Sólyom László köztársasági elnökkel a koalíciós válság okozta helyzetről folytatott meg
2008. április 9. szerda 17:17 - Hírextra

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke hozzátette: mivel Gyurcsány Ferencnek nem áll szándékában az Országgyűléssel megszavaztatni újonnan meghirdetendő kormányprogramját, a kabinet mögül elfogyott a parlamenti támogatás.

"Eddig a nép felhatalmazása nélkül, most már a parlament felhatalmazása nélkül fognak kormányozni" - mondta az ellenzéki politikus.

Semjén Zsolt szerint ebben a helyzetben vissza kell adni az emberek kezébe a döntést, és előrehozott választást kell tartani.

A KDNP elnöke úgy látja, a kormány politikai agóniája nem vezet sehova, és egyre mélyülő válsággal kell szembenézni. Semjén Zsolt a kisebbségi kormányzással kapcsolatosan feltette a kérdést: amit eddig nem tudott a két kormánypárt együtt megoldani, miért tudná az egyik egyedül, illetve "amit nem tudott az egész, miért tudná a rész".

A kormányzásnak három feltétele van: stabil parlamenti többség, stabil társadalmi támogatottság, valamint gazdaságpolitikai fordulat. Növekedésorientált gazdaságpolitikai fordulatot kell teremteni, és új munkahelyeket kell létrehozni - hangsúlyozta a kereszténydemokraták elnöke.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzék fel van-e készülve az előrehozott választásokra, Semjén Zsolt úgy válaszolt: igen, és Sólyom László köztársasági elnökkel történt találkozóján át is adta az államfőnek a Fidesz és a KDNP programtéziseit tartalmazó dokumentumot.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn jelentette be, hogy a következő napokban találkozni fog a parlamenti pártok vezetőivel, mivel személyesen kíván tájékozódni a kialakult koalíciós válságról.
Az államfő elsőként Gyurcsány Ferenccel találkozott, őt Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke követte. Sólyom László a tervek szerint pénteken fogadja Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, majd Dávid Ibolyát, az MDF vezetőjét. A sort Kóka János, az SZDSZ elnöke zárja hétfőn.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását