2024. május 3. - Tímea, Irma

Közlemény a 13 hónaposan éhenhalt gyermek ügyéről

A gyermekvédelmi törvénybe kerüljön bele, milyen következményekkel jár, ha a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai elmulasztják jelzési és együttműködési kötelezettségüket – erről kezdeményezett jogszabály-módosítást az állampolgári jogok országgyűlés
2008. április 9. szerda 11:41 - Hírextra
Dr. Szabó Máté ezt azután jelentette be, hogy hivatalból vizsgálatot folytatott a Népszabadság c. napilap 2007. december 22-én megjelent "Éhhalál 13 hónapos korban" című cikke alapján. Az írásban feltárt körülmények ugyanis arra utaltak, hogy sérült a gyermek élethez, valamint kiemelt védelemhez való joga.

A vizsgálat feltárta, hogy a gyermekjóléti szolgálat családgondozójának 2005 januárjától tudomása volt a családban nevelkedő gyermekek veszélyeztetettségéről. A hét gyermeket nevelő családdal kapcsolatban állt a családgondozó, a védőnő, a gyermekorvos, a pedagógusok, a jegyző. A családon belüli erőszak miatt már korábban rendőri intézkedésre is sor került. A vizsgálat megállapította, hogy – bár tudtak a csecsemő veszélyeztetettségéről – a gyermek védelmére jogosult és köteles hatóságok valamint szolgáltatók nem tettek eleget a gyermekvédelmi törvényben előírt jelzési, együttműködési és tájékoztatási kötelezettségüknek. Nem hoztak hatékony intézkedéseket a gyermeki jogok érvényesülésére, ami sértette a gyermek kiemelt védelemhez fűződő jogát.

Dr. Szabó Máté ombudsman mindennek nyomán kezdeményezte a gyermekvédelmi törvény módosítását.

Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását