2024. április 29. - Péter

Hatszoros veseátültetés

Egyedülálló, hatszoros veseátültetést hajtottak végre a baltimore-i John Hopkins kórház orvosai szombaton - jelentették be kedden az intézmény vezetői. Az átültetési láncot egy önkéntes donor indította el, akinek paramétereiről kiderült, hogy egyezik a vá
2008. április 9. szerda 11:32 - Hírextra

Öt várólistás páciensnek választott donora volt, akiknek veséje azonban nem egyezett saját barátjukéval, vagy rokonukéval, ám a hat várakozó közül valamelyikével megegyezett.

A tízórás műtétsort hat műtőben kilenc sebészcsoport végezte el. Mind a 12 páciens jól van, a hat átültetett vese megfelelően működik - mondta Robert Montgomery, a Hopkins transzplantációs központjának igazgatója, a sebészcsapat vezetője.

Háromszoros veseátültetés már többször lezajlott ebben a kórházban, és 2006-ban négyszereset is végrehajtottak. Szintén négyszeres vesetranszplantáció történt egy hete Chicagóban, a Northwestern Memorial Hospitalban.

A legtöbb veseátültetésnél halottak szerveit használják fel, ám az orvosok előnyben részesítik az élődonoros transzplantációt, mert nagyobb a túlélés esélye. A hatos veseátültetést a John Hopkinsban kidolgozott társítási rendszer tette lehetővé. A műtéteket azért végezték egyszerre, hogy biztosítsák, senki nem lép vissza az adományozástól, miután hozzátartozója megkapta a vágyott vesét.

A rendelkezésre álló átültethető szervek számának növelése érdekében Montgomery a rendszer kibővítését javasolta. Így a lista a vesére várókon kívül a választott, de nem egyező és az önkéntes felajánlkozókat is tartalmazza.

A mostani donorok közt volt Randy Bolten is, aki testvére George W. Bush személyzeti vezetőjének, Josh Boltennek. Ő feleségének, Jeanne Heise-nek ajánlotta volna fel veséjét, de vele nem egyezett. Egyezett viszont egy másik várólistással. Heise több mint 30 éve vesebetegségben szenvedett, és már a dialízis várt rá, amikor a lánctranszplantáció lehetővé vált.

"A vesére várók sora nagyon hosszú, és túl sokan halnak meg várakozás közben. Ezzel a csoportos eljárással egyre több ember küzdhet meg a vesebetegséggel és élhet hosszú, hasznos életet" - mondta Heise.

Amanda Claggett, az Egyesített Szervelosztási Hálózat (United Network for Organ Sharing, UNOS) szóvivője elmondta, hogy mindeddig nem volt ismeretes hatszoros átültetés. Az UNOS 1988 óta regisztrál adatok. Ez idő alatt az Egyesült Államokban 252 ezer veseátültetésből 87 ezer élődonoros műtétet hajtottak végre. Ezekből mindössze 301 párosított, "keresztátültetés" volt eddig. Az országban 75 ezer ember vár vesére, tavaly 4352 várólistás beteg halt meg - tette hozzá Claggett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását