2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szemben Amerikával - titkos kémek a tengerentúlon

Azok az amerikaiak, akik az Egyesült Államok ellen kémkednek, sokkal inkább teszik ezt az elveik miatt, mint a fizetség végett egy kormányjelentés szerint. A hidegháború idejében ismertté vált belső ügynököknek még mintegy ötödét mozgatta egy másik ország
2008. április 8. kedd 15:15 - Hírextra
Az Amerikai Tudósok Szövetségének Titkos kormányügyletek nevű projektje 1947 óta 173 olyan amerikai hírszerzőt tart nyilván, aki egy másik ország számára dolgozott. 2000 óta 11-en kerültek fel a listára, közülük egy sem kapott ellenszolgáltatást tevékenységéért - habár öten reménykedtek benne.

 Az 1990 óta kémkedőknek több mint a fele azonban elvi hűséget érzett munkaadó országának ideológiája iránt. A szám különösen megnövekedett Bush terrorellenes háborúja óta.

"Ez valamiféle opportunizmus: a titkosított információkkal kereskedő személyek vevőköre manapság leginkább terroristákból áll" - mondja Katherine Herbig, a tanulmányt készítő csoport vezetője.
A most felfedett tendencia fejére állítja az eddigi hiedelmet, amely szerint a kémek legfőbb motivációja a pénz.

A további mozgatók az "én-túltengés", a kalandkeresés, a bizalmi kapcsolatok keresése, illetve a más ügynökök általi kényszerítettség - például a zsarolás. Az 1990 óta felfedett 37 amerikai kémből azonban 17-et a meggyőződés vezérelt. Színtisztán a pénz pedig mindössze tízüket. 1990 előtt még 77-en számítottak ellenszolgáltatásra, és csupán 22-en harcoltak egy másik ország ideológiájáért.

Herbig hozzátette, hogy a 2000 óta leleplezett 11 személy még túl kicsi minta ahhoz, hogy nagy bizonyossággal lehessen "trendről" beszélni, azonban talán az elmozdulást jelzik a Egyesült Államok titkosszolgálatai számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását