2024. április 28. - Valéria

Sztrájkolni tudni kell

A hétfői nap meghatározó élménye volt a fővárosiak jelentős részének a BKV-dolgozók délután egyig tartó munkabeszüntetése. Előre borítékolható módon óriási dugókat okozott. Persze mindenki szidott mindenkit; a főváros irányítását, a BKV-t, a sztrájkolókat
2008. április 7. hétfő 18:54 - Pálfi Rita
Sztrájk à la française

Egy időben – mivel szerencsémre egy icuri-picuri légi dinasztia sarja vagyok - gyakran járhattam a gallokhoz. A több éves, és majdnem egy tucatnyi alkalomból egy olyanra sem emlékszem, hogy valamikor valaki ne sztrájkolt volna éppen Franciaországban. A posta, a távközlés, a vasutasok, a tömegközlekedésben dolgozók, a légitársaság alkalmazottjai, egyszóval valakik biztos elégedetlenek voltak éppen valamivel. Azóta is – most már csak a távolból – figyelem, hogy mi történik a hatszögletű földön, és a sztrájkoló kedvük töretlen. Ma a BKV-dolgozók és a már szinte egyáltalán nem újdonságszámba menő VDSZSZ dupla sztrájkjának alkalmából felidéztem külföldi munkabeszüntetéssel kapcsolatos tapasztalataimat.



Kint sem örülnek jobban a sztrájknak az emberek, de valahogy mégis máshogy élik meg. Természetesen az emlékezet mindent megszépít, de az biztos, hogy sztrájkkultúrájában nagyon eltérő a két ország. Már csak azért is, mert Franciaországban mindig úgy éreztem, hogy a sztrájkolóknak szinte a munkáltatók meggyőzésénél is fontosabb a közvélemény maguk mellé állítása. A sztrájk indulásával, vagy már előtte elindul az emberi kreativitás és kiútkeresésbe fog. Szükség is van rá, mert ott nem egy-két napokra állnak le, ha valamit igazán el szeretnének érni, akkor hetekig folyik a sakkozás a tárgyalófelek között. De az élet nem áll meg soha, csak legfeljebb lelassul. Ez talán nem is olyan nagy baj.

A sztrájknak az ő történelme

Amikor az ember elkezd nyelveket tanulni úgy igazán, rádöbben arra, hogy mennyire esetlegesen használható dolog a szótár. Mert ezen esetben lefordíthatjuk a francia „grève” szót sztrájkra, és mégis teljesen más jut róla eszébe valakinek itt a Kárpát-medencében, mint ott, az Atlanti-óceán partján.

Nézzük először a szó etimológiáját, mert még a különösebb nyelvérzéktől mentesek is érezhetik, hogy nem hasonlít az angol strike-hoz. A szó a Place de Grève-ről kapta a nevét. Ez a Szajna parton és a Városháza előtt található tér szolgált még jó régen a hajók átpakolására, így a munka nélküli emberek könnyen leltek ott alkalmi melóra.



A Wikipedia definíciója szerint a „sztrájk egy adott szervezet (vállalat vagy intézmény) dolgozóinak az egyidejű, szervezett munkabeszüntetése… Ennek célja a dolgozók követeléseinek kikényszerítése azáltal, hogy az állásidő anyagi és presztízsveszteségeket okoz a szervezetnek. A követelések vonatkozhatnak a munka díjazására, a munkaidőre vagy a munkakörülményekre.”

Egyébként a sztrájk nem modern, és nem is XIX. századi találmány. A legrégebbiként számon tartott ilyen típusú konfliktus munkások és alkalmazóik között még az ókori Egyiptomba (időszámításunk előtt XII. század) vezet vissza. Történt ugyanis III. Ramszesz uralkodásának 29 évében, hogy a Királyok Völgye építményeinek dekorációjáért felelős munkások az ellen tiltakoztak, hogy késett az ellátmányuk.

Mit mesélnek a számok?

Személyes tapasztalataim félrevezettek, azt hittem Európában messze vezetnek sztrájk szempontjából a franciák, azonban a spanyolok állnak toronymagasan az élen, őket követik az olaszok, és csak ezután jönnek a gallok.

Másik, tapasztalataim alapján szerzett téves benyomásom az volt, hogy náluk túlnyomórészt a közlekedési vállalatok nyúlnak általában ehhez a „fegyverhez”. Ez sem igaz a látott statisztikák alapján; a közalkalmazottak szüntetik be leggyakrabban munkájukat.

Ennek kapcsán nézegettem magyar statisztikákat is, itt már vegyesebb a kép. Ami először szemet szúrt, és megdöbbentő volt, hogy a 2000 és 2004 között időszakban tulajdonképpen szinte csak az első évben voltak számottevő mértékben sztrájkok, de a számok adatai alapján egészségtelenül sok. Nálunk is erősen képviseltetik magukat a közlekedési vállalatok a sztrájklistán, ugyanakkor jelentős az egészségügyben és az oktatásban foglalkozók munkabeszüntetésének aránya is.

A franciáknál a leggyakrabban a fizetés körüli kérdéseket próbálják meg ezen az úton rendezni, de létszámleépítési terveket is így igyekeznek megakadályozni. Ahogy a munkakörülmények és a munkaidő kérdése is okozhat sztrájkot. Itthon is a fizetések állnak az első helyen az ilyen konfliktusok kirobbanásának okai között, nálunk a privatizáció és cégek bezárása ellen szoktak még e módon tiltakozni.



Paraméter sztrájk

Még gyerekkoromban hallottam fordított sztrájkról. Olyanról, ahol nem szüntetik be a munkavégzést, hanem kicsit túlbuzgóan teszik a dolgukat. Talán vámosok folyamodtak ehhez a megoldáshoz. Ezzel persze százszor akkora sorokat tudtak előidézni, mintha a munkavállalók fele nem dolgozott volna. Legalább azt nem mondhatják erre, hogy büdös nekik a munka. Talán máshogy kéne sztrájkolni?

Az itthoni sztrájkokban az a dühítő, hogy sokszor az átlagember úgy érzi, hogy megint csak vele sikerült alaposan kibabrálni az éppen aktuális munkabeszüntetőknek, és sajnos nem is járunk ezzel a rossz érzéssel messze az igazságtól. Mindenesetre a BKV- dolgozóinak, illetve a szakszervezeteknek innen javasolnék egy szimpatikusabb megoldást. Ha a járatritkítások ellen kívánnak tiltakozni, akkor szervezzenek a hétköznapitól egy kicsit elütő sztrájkot. Lehet egy hét is akár. A lényeg az, hogy minden ritkításra ítélt járatot üzemeltessenek a tervezett változtatások szerint. Nézzük meg egy hét alatt mennyire működne, amit a BKV okosai kitaláltak! És akkor talán nem mi szívnánk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását