2024. április 26. - Ervin

Nyolcvan felett szép az élet

A nyolcvan évesnél idősebbek élete is meghosszabbítható, ha magas vérnyomásukat megfelelően kezelik, egy új gyógyszer pedig jelentősen csökkenti a hasi elhízás mellett a koszorúérbetegség kockázatát is. Az Amerikai Szívgyógyász Kollégium idei tudományos ü
2008. április 3. csütörtök 09:20 - Hírextra
A szívgyógyász világkongresszusnak is beillő amerikai konferencián a nemzetközi szívgyógyász résztvevők érdeklődéssel hallgatták azt a tanulmányt, amelyben csak igen idős, nyolcvanadik életévüket már betöltött betegek hipertóniás kezelésével foglalkozott.

Ebben az életkorban néha a páciens érzi úgy, hogyha időnként emelkedettnek is bizonyul a vérnyomása, amennyiben ez nem okoz panaszt, fölösleges ezzel foglalkozni és az orvosok egy része is úgy véli, aki ilyen szép kort megért baj nélkül, annak a vérnyomásával nem kell bajlódni: a vérnyomáscsökkentő esetleges mellékhatása több gondot okoz, mint amennyi hasznot hajt.
Az amerikai kutatók 3845, nyolcvan évesnél korosabb embert gyűjtöttek össze, akinek magasabb volt a vérnyomása. Az önként jelentkezők fele véletlenszerű kiválasztás alapján vérnyomáscsökkentő gyógyszert kapott, a többiek pedig csak azokat a tablettákat szedték, amelyeket az orvos egyéb betegségeikre javasolt.

Két év után egyértelműen kiderült, hogy azok közül, akiknek a magas vérnyomását gyógyszerrel eredményesen csökkentették, 30 százalékkal kevesebben kaptak szélütést és 40 százalékkal kevesebben haltak meg agyi katasztrófa következtében.

A vérnyomáscsökkentő készítmény enyhe vizelethajtó, ez pedig az előbbiek mellett még azzal az előnnyel is jár, hogy az így kezeltek között szívelégtelenség 64 százalékkal ritkábban jelentkezett, mint a kezeletlen betegcsoportban. A szakemberek ezért hangsúlyozták: az orvosoknak sokkal határozottabban kell csökkenteni az időskori magas vérnyomást, mint azt néha korábban tették.
A kongresszus több tízezer résztvevője rendkívüli érdeklődéssel hallgatta azt a tudományos beszámolót, amely a hastájon elhízott koszorúérbetegek kezelését ismertette. A rimonabant nevű készítményt 839 beteg kapta és a túlsúlyt ezzel igen hatásosan sikerült lejjebb vinni: súlyuk átlagosan 4,3 kilogrammal lett kevesebb.

További kedvező hatásként több lett vérükben a "hasznos", HDL-koleszterin, javultak a káros vérzsírértékek és a vércukorszint is. Az előadást követő vita tanúsága szerint - a főleg amerikai - hallgatóságot ezek az eredmények határozottan lelkesítették, mivel a legújabb statisztikák szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának már 66 százaléka súlytöbblettel bajlódik.

A tanulmány címéből származó betűszó alapján STRADIVARIUS névre keresztelt vizsgálatban a hatóanyagot nem tartalmazó, de a valódi rimonabant készítménytől megkülönböztethetetlen placebót szedő résztvevőkhöz képest a gyógyszerrel kezeltek csípőkörfogata is 4,5 centiméterrel zsugorodott, amely érték másfél év elteltével is megmaradt.

A STRADIVARIUS vizsgálat vezetője, Steven E. Nissen professzor kiemelte, hogy az eddigi eredmények tanúsága szerint a rimonabant nem egyszerűen a hasi elhízás csökkentésére szolgál, hanem vizsgálati adataik alapján értékelhetően késleltetheti a koszorúérbetegség megjelenését, előrehaladását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását