2024. május 16. - Mózes, Botond

Festetics-városok találkozója

Mintegy háromszáz érdeklődőt várnak a Festetics-városok találkozójára, amelyet pénteken tartanak Hévízen - tájékoztatta Balázsy Éva, a rendezvény szervezője az MTI-t.
2008. április 3. csütörtök 22:39 - Hírextra

Minden évben más-más, Festetics-örökséggel rendelkező település - Csurgó, Hévíz, Keszthely - a házigazdája a két évtizede megrendezett találkozónak - tette hozzá.

Balázsy Éva kiemelte, hogy az idén szeretnék bevonni a programba a középiskolás diákokat is, ezért Kardos József író, költő Festetics György korát felidéző, nyelvi és irodalmi vetélkedőt állított össze számukra. A hagyományoknak megfelelően az esti díszelőadáson a Festetics-városok művészeti csoportjai, szólistái, énekesei lépnek fel, akik verseket, komolyzenei műveket, reneszánsz darabokat adnak elő.

A Festetics-örökségről a szervező elmondta: I. Festetics György (1755-1819) érdeme a hévízi forrástó fürdőhellyé való kiépítése, a keszthelyi Georgikon (a világ első, felsőfokú képesítést is nyújtó mezőgazdasági tanintézete), a könyvtár és a Helikon ünnepségek létrehozása, valamint a csurgói református gimnázium megalapítása. Nevéhez kapcsolódik a keszthelyi gimnázium fejlesztése is, alapítványával támogatta a szegényebb diákok taníttatását. A Festetics-birtokon létrehozta a jószágkormányzóságot: Nagyváthy János, a XVIII. század egyik legkiválóbb mezőgazdásza hat évig igazgatta az uradalmát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását