2024. április 28. - Valéria

A kerületi mozikba repít a vörös szőnyeg

A szerzői filmeket éltető kis mozik előtti tisztelgésként a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál most először "repülő vörös szőnyeget" gördít eléjük azzal, hogy a 60. Berlinale kiköltözik a kerületi filmszínházakba.
2010. február 16. kedd 13:56 - HírExtra
A közönség minden este máshol találkozhat a programból kiválasztott művekkel és alkotóikkal. A kerületi artmozikban két-két alkotást vetítenek le, ügyelve arra, hogy a "páros" különböző szekciókból származzon. Minden filmszínháznak más-más ismert filmes személyiség a "védnöke", aki házigazdaként üdvözli a vendégeket, és felvezeti a bemutatásra kerülő műveket.

"Remek ötletnek tartom!" - áradozik Isolde Arnold, Schöneberg városrész lakója. Ebben a kerületben tartották pénteken a "kerületi Berlinale" tíz estéjéből az elsőt, amelynek védnöke Wim Wenders német filmrendező, az idei fesztivál zsűrijének elnöke volt.
A 60 éves, berlini Isolde Arnold még soha nem vett részt a filmünnepen, de ezen az estén a versenyprogramot nyitó film, az Apart Together vetítése, Vang Csün-an (Wang Quan,an) kínai rendező és Lisa Lu színésznő jelenlétében, balzsamként hatott a szívére a schönebergi Odeon moziban. "Ez itt nem annyira elitista, eljönnek a kerületben lakó emberek is, ráadásul nem kell órákat sorban állni a jegyért" - örvendezik.

"Köszönetet akarunk mondani a kis kerületi moziknak, amelyek gazdag és minőségi programkínálatukkal minden évben megjelenítik a filmkultúrát" - fejtegeti Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója, aki "kiköltöztette" a fesztivált a kerületekbe. Manapság sokat beszélünk a mozi jövőjéről, különösen a "3D-vel és a digitalizálással", de a kerületi kis moziknak is megvan a maguk varázsa - teszi hozzá.

Tavaly a németországi filmszínházaknak 150 millió látogatója volt, ami történelmi rekordot jelent a német Filmtámogatási Intézet (FFA) 1991-ben történt megalakulása óta, miközben a mozik üzleti forgalma 23 százalékkal 976 millió euróra nőtt. Ez a siker, amelyet a nagy produkciók, köztük az animációs filmek és a három dimenzióban készült alkotások hoztak, azonban főként a nagy intézményeket gazdagították. A mozik száma 2006 óta csökken: tavaly 170 filmszínház zárta be kapuit, és 94 nyílt meg.

A Berlinale, amelyet idén február 11. és 21. között tartanak, bombaüzlet a német főváros mozijainak. Az előző szemle idején mintegy 275 ezer jegyet adtak el a vetítésekre.
Az Odeonban, amely 1950-ben nyílt meg Schönebergben és az eredeti angol nyelven vetített filmekre szakosodott, Wim Wenders úgy érzi magát, mint hal a vízben. Ebben a nyugat-berlini negyedben élt, és az évek során gyakran megfordult az Odeonban. "Természetesen időnként szívesen elmegyek a nagy multiplexekbe is, de azután visszatérek a kis mozikba", mert ezek másfajta örömöt nyújtanak. "A legjobb úgy menni, hogy azt sem tudjuk, mit adnak" - meséli.

Ebben a bohém művésznegyedben, ahol Christopher Isherwood vagy Marlene Dietrich is élt, a két világháború között több tucat mozi működött, de mára mindössze három maradt. A kezdeményezés, az artmoziknak tett "szolidaritási gesztus", egyben kísérlet arra, hogy a későbbiekben is műsoron tartsák a fesztiválfilmeket - ismerik el a szervezők. A kerületi vetítésekkel "fejezzük ki köszönetünket a fesztivál hűséges látogatóinak, egyúttal szeretnénk rivaldafénybe állítani a mozgóképszínházakat és megmutatni, hogy ezek a kultúra, a kommunikáció és a kreativitás értékes helyei, amelyeket okvetlenül meg kell őrizni" - mondta Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását