2024. március 29. - Auguszta

Tanué Jones aranya

A görög Ekaterini Tanu kapta meg a Marion Jonestól doppingolás miatt elvett világbajnoki ezüstérmet, melyet az amerikai atléta a 2001-es edmontoni vb-n szerzett 100 méteren.
2008. április 1. kedd 12:30 - Hírextra
A szintén doppingbotrányba keveredett görög vágtázó harmadik lett a klasszikus vágtaszámban Edmontonban, ám éppen Joneséhoz hasonló ügyei miatt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) eddig vonakodott neki ítélni a medált.

"Törvényesen kellett eljárnunk, így pedig sok választásunk nem maradt. Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Tanu akkoriban doppingolt volna, ezért meg kellett, hogy kapja az ezüstérmet" - indokolta a döntést Nick Davies, az IAAF szóvivője, érzékeltetve, hogy a szervezet nem véletlenül várt hosszú hónapokig a döntéssel.

Marion Jones tavaly októberben vallotta be, hogy - bár tudtán kívül - doppingszereket használt 1999-től két éven keresztül. Ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2000-es sydneyi játékokon szerzett öt (három arany, két bronz), míg az IAAF - minden, az adott két évben elért eredményével egyetemben - a 2001-es edmontoni vb-n nyert három érmétől (két arany, egy ezüst) fosztotta meg.

A szokásos eljárás szerint a kizárt versenyző mögött végzett sportolók automatikusan egy hellyel előrelépnek a rangsorba, így Tanu már ősszel megkaphatta volna az érmet, ám az IAAF egészen mostanáig várt, míg a NOB még mindig nem döntött arról, hogy Tanu a sydneyi második helyéről előléphet-e a 100 m olimpiai bajnokává.

A görög vágtázó közel négy éve, az athéni olimpia óta áll a támadások kereszttüzében, amikor edzéstársával, a 2000-es játékok férfi 200-as bajnokával, Kosztasz Kenterisszel együtt többször elmulasztott megjelenni doppingvizsgálaton. Az évekig húzódó botrány végén mindketten két évre szóló eltiltást kaptak a mulasztásért, ám a nevük felmerült a 2003-as THG-botrányban hírhedtté vált BALCO laboratóriummal kapcsolatban is. A vádak szerint ők is ügyfelei voltak ugyanis a Victor Conte vezette "doppinggyárnak".

A gyanút egyértelműen eddig senki sem tudta bizonyítani, s mivel - Joneshoz hasonlóan - ők sem buktak le soha egyetlen vizsgálaton, 2004-et megelőzően ártatlannak tekintendők.
Ennek ellenére a NOB továbbra is vizsgálódik Tauval kapcsolatban, s még mindig nem döntött a 2000-es 100-as eredményekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását