2024. május 5. - Györgyi

Olimpia - Hol a pénz?

A Fidesz el akarja érni, hogy az önkormányzati minisztérium április 15-ig folyósítsa az olimpiai felkészüléshez szükséges 2,315 milliárd forintot, hiszen mindeddig a rendelkezésre álló összegből csupán 296,3 milliót utalt át a kormány az első negyedévben
2008. április 1. kedd 18:45 - Hírextra
"Felháborító, érthetetlen és érzéketlenségről tanúbizonyságot tevő, sportszerűtlen eljárás", hogy az idei esztendőben a részvételre, a felkészülésre, a sportolóknak az ösztöndíjra fordítandó 2,315 millió forintból több, mint kétmilliárd forintot még nem utalt át az önkormányzati minisztérium a szövetségeknek és a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) - mondta Deutsch-Für Tamás.
Hozzátette: a Fidesz ezért arra tesz javaslatot, hogy április 15-ig folyósítsa a 2,315 milliárd forintot a minisztérium.

Deutsch-Für Tamás elmondta, a hiányzó 2,315 millió forintból 500 millió forintot kellene átutalni a MOB-nak és a paralimpiai bizottságnak a részvétel költségeire, 830 millió forintot a felkészülésre, 360 millió forint a "gyurcsányi ajándék", ami a tavaly bejelentett plusztámogatás idei évre eső hányada. Ezen túlmenően a Wesselényi közalapítványnak kellene utalni 625 millió forintot, ami a Gerevich-ösztöndíjak kifizetésére szolgál.

A Fidesz elnöki kabinetfőnökének ismertetése szerint mindeddig 296,3 millió utalt át a kormány az első negyedévben, így nem kapnak fizetést a sportolók, nem kapnak ösztöndíjat az edzők, a szövetségek nem tudják a sportszakmai felkészülést finanszírozni.

Deutsch-Für Tamás úgy vélte, a mostani helyzetet egy 2004-es törvénymódosítás idézte elő, amit az akkori kormány szándékosan politikai okokból tett meg.

Magyarázatként a fideszes politikus kijelentette: "azt a bűnt követte el a Magyar Olimpiai Bizottság akkor és most is hivatalban lévő elnöke, hogy egy ellenzéki politikai párt életében vállalt szerepet. No, ezért kellett megbüntetni az olimpiai bizottságot" - fogalmazott Deutsch-Für Tamás.

Emlékeztetett arra is, hogy a sporttörvény módosításával megszüntették azt az automatizmust, hogy a Wesselényi Sportközalapítvány kapja a játékadó bevételének egy meghatározott összegét.
A "büntetést a magyar sport megkapta" - jelentette ki a Deutsch-Für Tamás.

Bánki Erik közölte, bizottsági állásfoglalással próbálják kikényszeríteni, hogy a pénz eljusson azokhoz, akik erre jogosultak. Hozzátette: a bizottság úgy döntött, hogy április 15-re a finanszírozás valamennyi részelemét átnézik, és az egy összegű finanszírozásra tesznek javaslatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását