2024. április 29. - Péter

Felszámolnák a kisvasutat

Felszámolás fenyegeti az idén 100 éves kárpátaljai keskenynyomtávú vasutat, mert üzemeltetője szerint ráfizetéssel működik. Az Ukrán Államvasutak (Ukrzaliznica) fenntartási nehézségekre hivatkoznak.
2008. április 1. kedd 10:30 - Hírextra

A sokak számára egyetlen megfizethető közlekedési eszközt jelentő, emellett ipartörténeti értéknek és idegenforgalmi látványosságnak sem utolsó kisvasút nagyobbrészt a Borzsa (Borzsava) folyó völgyében húzódik, Nagyszőlős (Vinohragyiv), Beregszász (Berehove) és Ilosva (Irsava) környéki falvakat köt össze a járási központokkal.

Az Ukrán Államvasutak (Ukrzaliznica) azonban fenntartási nehézségekre hivatkozva most azt tervezi, hogy felszámolja az ipar- és vasúttörténet magyarországi szerelmesei által is kedvelt kisvasutat.
A hír nagy felháborodást keltett az érintett járások és települések közösségeinek körében, amelyek beadvánnyal fordultak Kárpátalja megye és az ukrán állam vezetéséhez, hogy biztosítsa a kisvasút fennmaradását és további működését.

A kárpátaljai kisvasút 100 évvel ezelőtt megépített 210 infrastrukturális létesítménye - hidak, kitérők, állomásépületek - máig fennmaradt, jóllehet ebből mintegy 120 felújításra szorul, mert az állam már évek óta egy fillért sem fordít a fenntartásukra.

Egy Ökörmezőről (Mizshirja) elszármazott kijevi milliomos bankár máris jelezte: a kisvasút felszámolása esetén annak egy részét átszállíttatja szülővárosába, ott szabadtéri múzeumot alakít ki belőle, hogy az utókor legalább egy darabkáját láthassa a Kárpátalja történetével összefonódott keskenynyomtávú vasútnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását