2024. május 7. - Gizella

Fehér lesz a Vörös tér

Fehérre festik a moszkvai Kreml téglavörös falait - jelentette a Moszkovszkij Komszomolec című lap az elnöki gazdasági hivatalra hivatkozva kedden, április 1-i álhírében. A mai moszkvai Kreml - belső vár - helyén az első jelentős erődítmény Jurij Dolgoruk
2008. április 1. kedd 16:54 - Hírextra
III. Iván nagyfejedelem (1462-1505) neves itáliai építőmestereket hívott a Kreml átépítésére, s azok az újság szerint téglavörösre festették az erőd falát. Ez a moszkvaiaknak nem tetszett, s hogy megbékéljenek, átfestették.

A lap közölte több neves XIX. századi orosz festő képeinek fotóit is, amelyeken fehéren látható a ma már a világörökség részét alkotó épületegyüttes.

Egyébként más orosz városok kremljei többnyire fehérek, akárcsak a templomok többsége, noha az orosz építészek nagyon szívesen festik színesre - főleg a türkiznél zöldesebb, úgynevezett orosz zöldre, téglavörösre, de sárgára és pirosra is - és díszítik fehér stukkóval épületeiket.

A lap - tréfájának alátámasztásául - ódon iratokat is idézett, amelyek szerint utoljára 1913-ban festették át fehér festékkel a Kreml falait. Aztán a háborús és forradalmi években sokáig nem történt semmi, majd a bolsevikok helyreállították az eredeti vörös színt, amelyet jelképesnek is tekintettek - írta az újság, s még azt is hozzátette, hogy a 2235 méter hosszú fal átfestésének költsége mintegy 3 millió rubel lesz, s munkálatokat 2009-ben tervezik elvégezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását