2024. április 25. - Márk

Magánvád macska-ügyben

Pótmagánváddal él a művészfilmben vízbe fojtott kismacska ügyében a Fehérkereszt Állatvédő Liga - közölte Szilágyi István kurátor hétfőn a távirati irodát. A kurátor közleményében azt írta: azért élnek a pótmagánváddal, mert "elfogadhatatlannak tartjuk, h
2008. március 31. hétfő 14:53 - Hírextra
Mint írták, nem tudják elfogadni, hogy "egy ilyen szinten dokumentált állatkínzás ellen ne lépjen fel a hatóság", és az elkövető az állatvédelmi törvényt és a Büntető törvénykönyvet kijátszva elkerülje a bírósági tárgyalást.

Az állatvédők elfogadhatatlannak tartják, hogy a film rendezője, Toepler Zoltán kibújhat a felelősségre vonás alól "azzal a védekezéssel, miszerint nincs meg az eredeti kópia, ráadásul a jelenet az állatvédelmi törvény hatálybalépése előtt készült, és azt nem ő forgatta, de nem árulja el az alkotót". úgy vélik, hogy legalább a bírósági szakaszig "el kellett volna engedni az ügyet, hiszen a bíróság előtt a büntetőeljárás összes szereplője előtt a rendező nem hallgathatta volna el azokat az információkat, amelyekre az ügyészségi szakaszban megtagadta a választ".

Megdöbbentőnek tartják, hogy az ügyészség nem találja elég bizonyítéknak azt, hogy a rendező egy tévéműsorban elismerte a tettét.

A pótmagánvádas indítvánnyal az állatvédők azt szeretnénk elérni, hogy az ügy kerüljön bíróság elé és döntsön arról, ki követte el az állatkínzást, és az elkövetőre rójon ki büntetést.

Emlékeztetnek rá: állatkínzásért a törvények szerint akár két év letöltendő börtönbüntetés is járhat.
Toepler Zoltán, aki Nicolaus Myslicki néven jegyzi az Álszent című filmet, munkájáért tavaly, a 38. Magyar Filmszemlén a kísérleti film kategória különdíját kapta a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért. A film egyik jelenetében vízbe fojtanak egy kismacskát.

Toepler Zoltán kisjátékfilmjével kapcsolatban tavaly áprilisban feljelentést tett a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület (HEROSZ) állatkínzás miatt, az egyesület feljelentése nyomán a főváros VIII. kerületi rendőrkapitánysága indított büntetőeljárást állatkínzás megalapozott gyanúja miatt.

Toepler Zoltán akkor az MTI megkeresésére elmondta: egy 2003 decemberében készült amatőr felvételről van szó, amelyet felhasznált filmjéhez. Arról, hogy ki vette fel a jelenetet, nem akart nyilatkozni. Hozzátette azonban, hogy a felvétel azelőtt készült, hogy az állatkínzást bűncselekménnyé nyilvánították volna. Így nem történt bűncselekmény - hangsúlyozta a rendező.
Az ügyészség tavaly december elején megszüntette az eljárást, mivel a hatóságok nem tudták bizonyítani, hogy a filmben vízbe fojtott kismacska az állatvédelmi törvény 2004. június 24-i életbe lépése előtt vagy után pusztult el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását