2024. április 27. - Zita

Az öngyújtók töltőgázától kábulnak

Fiatal intézmény a somogyi megyeszékhelyen a Szenvedélybetegek Nappali Ellátója, de máris bővítik, mégpedig egy fontos részleggel, a drogambulanciával. Mint a szolgálat vezetője mondja, nemcsak a kábítószer rabjai, hanem családjuk is megsínyli az átkos sz
2008. március 28. péntek 09:25 - Hírextra
A szenvedélybetegség nem válogat, ma már éppúgy érinti a fiatalokat és az idősebb korosztályt, mint ahogy a nemek között sem tesz különbséget - összegzi tapasztalatait Zsoldos Andrea, a tavaly május óta működő Szenvedélybetegek Nappali Ellátójának szakmai vezetője, aki a március elsejétől drogambulanciával bővült intézményt vezeti Kaposváron.

Fájdalmas tény, hogy különösen veszélyeztetettek a tinédzserek, mert akár 12 éves kortól kipróbálnak többféle pszichoaktív szert - felettébb elterjedt a speed használata, és az alkoholfogyasztás is széles réteget érint a fiatalok között. A felnőtt generáció szenvedélybetegei főként az ital rabjai, végső megoldásként a szipuzást, sőt - különösen a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok - az öngyújtóhoz használt töltőgázt is narkotikumként kezelik.

Az önkábítás legkülönbözőbb formáival találkozhatnak nap mint nap az INDIT Közalapítvány "Tükör" elnevezésű drogambulancia munkatársai is, akik a kezdetek óta legalább négyszáz olyan emberrel beszélgettek el, akiknek valamilyen köze lehet a témához. Személyesen ott vannak az éjszakai szórakozóhelyeken, s az úgynevezett "bulisegélyek" keretében óvszert is osztanak. Emellett olyan lecsúszott közösségeket, csoportokat is felkeresnek, melyeknek tagjai egyébként nem jutnának megfelelő kezeléshez, egészségügyi ellátáshoz. Eljutnak az utcán élőkhöz, nekik helyben nyújtanak szociális ellátást, akár jogsegélyszolgálatot is. S ha már megismerik a rászorulók, hogy miként segíthetik őket, akkor fel is keresik alkalmasint a nappali ellátót, ahol a legkülönbözőbb problémákkal fordulnak a szakemberekhez. Van, aki egy füves cigaretta elszívása után tanácsadásra érkezik, vagy az aggódó szülő tesz fel kérdéseket - ezekre helyben találnak megoldást. Súlyosabb helyzetben az intézmény további rehabilitációra utalja a krízisben levő embereket, kapcsolatban állva a gyemekjóléti szolgálattal, a családsegítő központtal, a büntetésügyi és igazságszolgáltató szervekkel, a szociális és egészségügyi ellátórendszerrel.

- Előfordult, hogy valaki annyira rosszul érezte magát - ez általában megvonási szakaszban szokott történni -, hogy közvetlen támaszra volt szüksége, gyógyszert akart felíratni vagy terápiás kezelést szeretett volna. Ilyen esetben a drogambulancia munkatársai elősegítik, hogy a megfelelő egészségügyi intézetbe kerüljön a beteg - mondja Zsoldos Andrea.

Legtöbben elfogadják a segítséget, nem úgy annak a húszas éveiben járó fiatalembernek szülei, akik egy somogyi településről utaztak be erősen pszichotikus - téveszmés, hallucionáló - gyermekükkel, feltehetően a drogfogyasztás következményeként kialakult állapotban. A szakemberek szerint mindenképpen kórházi kezelést igényelt volna betegsége, azonban a szülők elzárkóztak, mondván: a természetgyógyász gyógynövényekkel és más csodaszerekkel majd megoldja majd a problémát.

- Nemrégiben egy szülő vizeletvétellel akart megbizonyosodni kamasz gyermeke "tisztaságáról", mivel nála bizonyos jelek drogfogyasztásra utaltak. Az ilyen esetekben elbeszélgetünk a szülővel, mi a teendő: tanácsos-e megtenni ezt a lépést vagy sem. Érdemes-e kockára tenni a családi bizalmat, ha nincs biztos alapja a feltevésnek. Gyakran kiderül, hogy a gyanakvás mögött mélyebb jelenségek húzódnak meg - a szülők közötti konfliktus, vagy a magányra ítélt gyermek lelki sérülése vezetett oda - figyelmeztet a szülői magatartás dilemmáira a szakmai vezető.

A szenvedélybetegek mellett hozzátartozóik is megsínylik a helyzetet, s bár úgy érkeznek az ellátó intézménybe, hogy férjüket, családtagjukat szeretnék megmenteni, valójában saját maguk miatt igényelnek lelki kezelést, amit a szakemberektől meg is kapnak. A következő hetekben a tervek szerint a korábbinál több orvos, pszichológus és gondozó áll majd a rászorulók rendelkezésére, az immár drogambulanciával bővült ellátóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását