2024. március 29. - Auguszta

Nem átverés, itt a netes árverés

Négy napon keresztül - március 27. és 30-a között - tart majd az Ágens Fotóművészeti Galéria első online árverése, amelyen 177 tételt, 57 régi és 120 kortárs fotográfiát lehet megszerezni, változatos árakon.
2008. március 22. szombat 16:08 - Hírextra
Sorrendben az Ágensnek ez a negyedik fotóaukciója, az előző hármat "élőben" rendezték meg.
Mindjárt az első tétel megadja az alaphangot. A tájba komponált táncosok, Pécsi József Lányok kendővel című fotójával. Az 1935-ben készült, a művész pecsétjével igazolt nagyítást 100 ezer forintról indítják. Ugyanennyiről lehet licitálni Székely Aladár 1910 és 20 közé dátumozott Juhnyáj című felvételére. A harmadik 100 ezer forintos vintázs (korabeli) nagyítást Máté Olga jegyzi a kartonra kasírozott képen (Máté 923), amelyen Szentpál Olga mozdulatművész egész alakos portréja látható. Egyaránt száz-százezer forintra tarják az Angelo Stúdió címkéjével jelzett, 1930 körüli Sellőlányt - Angelo (Funk Pál) felvételét, és a Marsovszky Elemérné Ackermann Ada kézírásával hitelesített Kinefónia, Bauer Lilla, kihajló kör (1932) című, kartonra kasírozott nagyítást.
Moholy-Nagy László fotójának nagyítása ugyan 2005-ben készült, de egy példányban, éspedig a művész lánya, Hattula Moholy-Nagy tulajdonában levő eredeti negatívról. Ezért a cím nélküli kompozícióért 155 ezer forintot kér a galéria. Demeter Károly 1920-ból való, jelzetlen Aktja 150 ezer forintról landol.

Kerny Istvántól, a fényképezés magyar stílusának egyik megteremtőjétől egész sor, a 20. század első évtizedeiben készült vintázs nagyítást lehet megvenni 100 ezer forintos indítással (Mosnak a Balaton vizében, Árkádok alatt, Hídi vásár). És az aukció legmagasabbra, 800 ezer forintra árazott fotómontázsának - Potya (1910-es évek) - is Kerny István a szerzője.

Változatos az aukció kétharmadát kitevő kortárs kínálat. Az újrealizmus, a szociológiai érdeklődés, a hagyományos és kísérletező fotográfia egyaránt képviselve van. Találkozunk különleges technikákkal, rendhagyó képkivágásokkal, archaizáló, minimalista, kissé szürreális képekkel. Sokan használnak a nagyításra festővásznat, selymet, a fotót kombinálják akvarellel, más festészeti technikákkal. Kiállításokon, pályázatokon kitüntetett felvételért lehet versenybe szállni. Pándi Titusz, Ursch Thierry, Gömör Tamás, Herbst Rudolf, Szűcs Szabó Sándor, Velican-Patrus Dóra fotóit néhány tízezer forintért lehet megszerezni.

Patrus Sándor, a galéria ügyvezetője az MTI-nek elmondta: reményeik szerint ez az új kezdeményezés, az online árverés, lehetőséget ad arra, hogy az internet segítségével egyre szélesebb kör érdeklődését keltsék fel a fotóművészeti alkotások iránt. Céljuk, hogy Magyarországon is úgy tekintsenek a fotóra, mint műalkotásra, és az igényes vásárlók körében is keresetté és népszerűvé váljon.

A fotók március 30-ig - az árverés időtartama alatt is - megtekinthetők az Ágens Fő utcai galériájában, illetve a www.agens90.com és a www.axioart.com weboldalon.. Licitálni előzetes, az axioart weboldalán történő regisztrációval lehet. A képeket végül az a licitáló veheti át, aki az árverés zárásakor a legmagasabb árat kínálja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását