2024. április 20. - Tivadar

Adni jó

Nem a pénz boldogít, hanem az, ha másoknak is adhatunk belőle - ezt állapították meg kanadai tudósok egy frissen közölt tanulmányban. Ha csak öt dollárt fordít valaki másra, már akkor is boldogabb, mint az, aki az összes pénzét magára költi - állítja a Sc
2008. március 21. péntek 16:04 - Hírextra

A kutatók először arra kértek 630 amerikait, hogy számoljanak el jövedelmükkel, részletesen kitérve arra, hogy mennyi ment el a számlákra, mennyit szántak magukra és esetleg másokra ajándékok vagy jótékonyság formájában. Azt is kérték tőlük, hogy jellemezzék a "boldogságuk mértékét".
"Azt az elméletet akartuk bizonyítani, hogy a pénz elköltésének módja legalább annyira fontos, mint az, hogy mennyi pénzt kap valaki" - magyarázta a tudóscsoportot vezető Elizabeth Dunn.

"Tekintet nélkül arra, hogy mennyi volt az egyes emberek bevétele, azok, akik másokra is költöttek, boldogabbnak írták le magukat, mint azok, akik minden vasat magukra fordítottak" - vonta le a tanulságot a tudós.

Egy másik kísérlet során egy bostoni vállalat 16 munkatársát tesztelték jutalomosztás előtt és után. A jutalmak 3000-től 8000 dollárig (félmilliótól-1,3 millió forint) terjedtek. De megint az derült ki, hogy nem az összeg nagysága volt a fontos, hanem az, hogy mire költötték.

Akik ugyanis másoknak is juttattak a pénzből valamilyen formában, vagy jótékonykodtak belőle, sokkal elégedettebbek voltak, mint azok, akik ezt nem tették.

Egy további felméréshez 46 embernek adtak öttől húsz dollárnyi (800-3300 forint) pénzt azzal, hogy délután 5-ig el kell szórniuk.

Az alanyok fele magára költötte, ám a többiek másoknak okoztak örömet vele, és utóbbi csoport boldogabban került ki a kísérletből.

Dunn szerint a kísérletekkel sikerült igazolni a kiindulási elméletet. "A pénz másokra költése hatékonyabban vezethet a boldogsághoz, mint a saját igények kielégítése" - fogalmazott.

Egy brit pszichológus úgy magyarázta a jelenséget, hogy a jótékonyság jó érzéssel tölti el az embert, mert ez egyfajta közösségi élmény, ráadásul önzetlenséget sugall.

"Az egyén szintjén pedig azt jelenti, hogy ha én adok neked, akkor kevésbé valószínű, hogy ellenem fordulsz, és valószínűbb, hogy jó leszel hozzám" - fejtette ki a lélekbúvár.

A tanulmány kimenetele azt is megmagyarázza, hogy a gazdag országok, mint az Egyesült Államok lakói, miért nem boldogabbak, holott a jövedelmek alaposan megugrottak az elmúlt néhány évtizedben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását