2024. április 19. - Emma

Akár már az év végén vízummentesen utazhatunk

Magyarország 2008 végén, 2009 elején csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz - mondta Berta Krisztina, a Külügyminisztérium főosztályvezetője szerdán Budapesten újságírók előtt.
2008. március 19. szerda 18:51 - Hírextra

"A politikai szándéknyilatkozattal megindul egy folyamat, amelynek célja, hogy az állampolgáraink sokkal könnyebb és egyszerűbb módon léphessenek be az Egyesült Államokba. A cél az, hogy 2008 végén, legkésőbb 2009 elején már ilyen feltételekkel utazhassanak a magyar állampolgárok" - közölte Berta Krisztina.

A magyar turisták és az üzletemberek kilencven napig tartózkodhatnak majd vízummentesen az Egyesült Államokban. A munkavállalóknak, vagy a diákoknak azután is kell majd vízum, hogy Magyarország csatlakozott a vízummentességi programhoz.

Mint elhangzott, az Amerikába utazáshoz egy elektronikus formanyomtatványt kell majd kitölteni, amely a tervek szerint azonos lesz azzal a kérdőívvel, amit jelenleg a repülőgépeken kell kitölteni. Itt egyebek mellett rákérdeznek a nemzetiségre, az induló és célállomásra és az útlevél adataira. Ez az ügyintézés várhatóan díjmentes lesz.

A határon továbbra is megtagadhatja a határőr a belépést az Egyesült Államokba. Az amerikai feltételeknek csak a 2006 augusztusa után kiadott magyar útlevelek felelnek majd meg - mondta a főosztályvezető.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi programhoz, hogy az Egyesült Államok kiépíti biztonsági rendszereit, és megszületik egy kétoldalú, négy-öt elemből álló végrehajtási csomag. Az is a feltételek között szerepel, hogy tíz százalék alatt legyen az elutasított vízumkérelmek aránya.

A kétoldalú tárgyalásokon szóba kerülnek majd okmánybiztonsági, repülőtér-biztonsági kérdések és a terrorizmus elleni harchoz kapcsolódó információcsere. Az amerikai közvetlen repülőjáratokon utazó légimarsallokról is lesznek megbeszélések. A megállapodásokat a magyar és az uniós jogszabályok, adatvédelmi előírások betartásával kötik majd meg - hangsúlyozta Berta Krisztina.
A hétfőn megkötött szándéknyilatkozatot néhány napon belül nyilvánosságra hozzák, azt azonban nem lehet tudni, hogy a további megállapodások is nyilvánosak lesznek-e. Annak ellenére, hogy hamarosan az összes uniós állam csatlakozhat a vízummentességi programhoz, szükség van a kérdés közösségi rendezésére - tette hozzá.

A magyar-amerikai vízummentességi egyetértési nyilatkozatot hétfőn írták alá Washingtonban. Egy hét alatt több új uniós tagország írt alá hasonló memorandumot, így például Észtország és Lettország. Az első aláíró Csehország volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását