2024. április 28. - Valéria

Megújul a fürdő

Megkezdődött Székesfehérvár 103 éves műemlék fürdőjének a rekonstrukciója, valamint a hozzátartozó egykori uszoda és szálló felújítása - jelentette be kedden az épületegyüttest megvásárló cégcsoport vezetője, valamint a város polgármestere.
2008. március 18. kedd 16:45 - Hírextra

Az 1905-ben felavatott, kagylódíszítésű, kupolás fürdőépületet az eredeti állapotában állítják helyre - hangsúlyozta az épületegyüttest 2004 óta tulajdonló Készpénz Csoport vezetője.

Förhécz Imre tájékoztatása szerint megőrzik és restaurálják a hetvennél több öltőzőből álló, egyedi, faragott kabinsort, a kőkádakat, helyreállítják a fürdő díszítéseit, díszburkolatait, stukkóit, ugyanakkor a fürdőt a mai kor igényeinek megfelelő funkciókkal egészítik ki.

A mintegy 1.600 négyzetméternyi területen elhelyezkedő fürdőépület teljes rekonstrukciója várhatóan 700 millió forintba kerül, s az év végére készül el.

A társaság az elmúlt években csaknem 300 millió forintot költött a rekonstrukció előkészítésére, egyebek között régészeti kutatásra, amelynek eredményeként egyebek között egy középkori várfalmaradvány is a felszínre került.

A munkálatok elvégzéséhez tavaly 300 millió forintot nyert az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium műemlék fürdők rekonstrukciós pályázatán a Készpénz Csoport Förhécz "I" Ingatlanfejlesztő Kft.-je.

A fürdőben megkezdődött munkákkal párhuzamosan folynak az egykori uszoda és szálloda felújítási, illetve bontási munkálatai is.

A több mint másfél évtizede használaton kívüli uszoda mérete miatt már nem felel meg a mai kor igényeinek, a medencét megszüntetik, de az épületet annak ipari műemlék jellege miatt megőrzik, helyreállítják és megfelelő funkciót keresnek neki.

A hajdani szállodát azonban rossz állaga miatt le kell bontani.
Helyére az eredetihez hasonló, s annak a műemlékvédelmi szakemberek által megjelölt egyes elemeit megőrző épületet emelnek, ahol teremgarázs, üzletek és lakások lesznek. Mindez 1,5 milliárdba kerül, s jövő év első felében készül el.

Az Árpád fürdő épületegyüttesének felújítása Székesfehérvár belvárosának rehabilitációs programjába illeszkedik - hangsúlyozta Warvasovszky Tihamér polgármester.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását