2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az ORTT 2007-es beszámolója

A 2007. év, sőt az elmúlt évek legnagyobb horderejű lépése a média világában a műsorterjesztésről és a digitális átállásról szóló törvény elfogadása és júliusi hatályba lépése volt - mondta Kovács György, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) el
2008. március 18. kedd 12:33 - Hírextra

Az ORTT elnöke expozéjában elmondta: az ORTT 2007. évi tevékenységéről szóló beszámoló igen magas szakmai színvonalon tájékoztat az elektronikus médiavilág történéseiről, és a 2004-ben megválasztott testület mandátumának lejártára való tekintettel számos témakört érintően a médiahatóság négyéves működését felölelő tartalommal bír.

Kovács György kitért arra, hogy a digitális törvény több ponton egészen közvetlenül érintette az ORTT hatáskörét. Mint mondta, a műsorelosztók és műsorszétosztók nyilvántartásának hatósági vezetése a Nemzeti Hírközlési Hatóság feladata lett, és a jogszabály alapvetően átrendezte a frekvenciagazdálkodással kapcsolatos hatásköri és felelősségi viszonyokat is.

Hozzátette azonban: az ORTT a jogalkotási folyamat alatt mindvégig élesen bírálta a koncepció frekvenciagazdálkodással összefüggő elképzeléseit. Mint hangsúlyozta, különösen nem értett egyet a testület azzal a törekvéssel, amely egyetlen vállalkozás kezébe adná a digitális átállás során felhasználható frekvenciakészletet.

Kovács György közölte: további jelentős, az ORTT hatáskörét érintő rendelkezéseket hozott a digitális átállási törvényt és a médiatörvényt együttesen módosító 2007. év végi jogszabály. E törvény korlátozza a testületnek az analóg jogosultságok terén továbbra is meglevő pályáztatási tevékenységét - mondta.

A jogszabály 2008. december 31-ig gyakorlatilag frekvencia-moratóriumot vezetett be, amely szerint az ORTT-nek nem áll módjában műsorszolgáltatási jogosultságra vonatkozó pályázatot kiírni, befogadni, elbírálni, műsorszolgáltatási szerződést kötni, valamint a helyi és körzeti rádiós jogosultságok kivételével műsorszolgáltatási jogosultságot megújítani - hangsúlyozta a testület elnöke.

Elmondta, hogy ugyanezen törvény 2008. január elsejétől újraszabályozta az ORTT hatósági jogkörét, kimondva, hogy a testület kizárólag közigazgatási hatósági jogkörben alkalmazhatja a médiatörvényben felsorolt szankciókat.

Kiemelte azt is, hogy 2007-ben révbe ért az Európai Unió jogalkotási folyamata, és megszületett az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv.

Az elmúlt év során az Alkotmánybíróság is kiemelt figyelmet szentelt az elektronikus médiának, és a területet érintő határozatok sorozatát hozta meg - jegyezte meg Kovács György, hozzátéve: a testület megsemmisítette az úgynevezett egyéb panasz alapján indítható eljárások lehetőségét.

Azonban ezen intézmény megszűnésével az állampolgárok nem veszítik el a kiegyensúlyozottságot nem érintő kifogásaik megtételének jogát - fogalmazott. Hozzátette: az ORTT ugyanis minden egyes hozzá érkező állampolgári bejelentést megvizsgál.

Kovács György elmondta: 2007-ben is jelentős részét tette ki az ORTT hatósági munkájának a kiskorúakat védő rendelkezések betartásának ellenőrzése. Kiemelte azt is, hogy a testület precedens értékű eljárásra szánta el magát, és a Romániából érkező COOL TV műsorának súlyosan jogsértő tartalma miatt megindította az EU irányelve, és annak nyomán a magyar médiatörvény által előírt procedúrát.

A testület elnöke megemlítette azt is, hogy az ÁSZ 2007-ben elvégezte a közszolgálati feladatellátás rendszerének ellenőrzését. Ebből leszűrhető, hogy az új médiaszabályozásnak központi kérdésként kell foglalkoznia a közszolgálati média struktúrájának teljes megújításával - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az ORTT 2007-ben 16 támogatási pályázati felhívást bocsátott ki, melyekre az év végéig 2,2 milliárd forint támogatást ítélt meg, például ismeretterjesztő műsorszámok és dokumentumfilmek készítésére, valamint színházi előadások televíziós közvetítésére.

Jánosi György (MSZP), a kulturális és sajtóbizottság alelnöke azt mondta: az ORTT beszámolóját a bizottság szocialista tagjai fogadták el, mert mint mondta, színvonalas jelentést vitathattak meg, mely őszintén leírta a problémákat is. Megemlítette azonban azt is: átpolitizált a testület működése.
Cser-Palkovics András (Fidesz), a bizottság kisebbségi véleményét közölte, miszerint a beszámoló általános vitára alkalmas, de elfogadásra nem javasolják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását