2024. március 29. - Auguszta

Írtják a farkasokat Kárpátalján

Vadgazdálkodási szakemberek szerint túlszaporodott a farkasállomány Kárpátalján, ráadásul a ragadozók újabban nem tartanak az embertől, ezért egyedszámuk radikális csökkentését tervezik.
2008. március 16. vasárnap 15:22 - Hírextra
Az ordasok száma Kárpátalja erdeiben jelenleg eléri a kétszázat, miközben a múlt század kilencvenes éveiben 40-45, 2000-ben 150 körüli példányukat tartották nyilván. Kárpátalja főerdésze szerint a megye területéhez mérten 50-70 lenne a farkasok optimális száma.

Volodimir Misura a Rio című ungvári hetilap hétvégén megjelent számának nyilatkozva óvott a pánikkeltéstől, de felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak az ordasok túlszaporodásával van baj. Szerinte még nagyobb gondot jelent, hogy az utóbbi időben túl közel merészkednek az emberekhez. Misura nem zárta ki, hogy az ilyen viselkedésnek örökléstani okai vannak, nevezetesen: a farkasok kutyákkal kereszteződtek, bár ezt - mint mondta - tudományosan még nem vizsgálták.

Arról is tájékoztatott, hogy most dolgozzák ki azokat a módszereket, amelyekkel az ordaspopuláció harmadára lenne csökkenthető. Úgy vélte, igyekezni kell, mert ha a farkasokat felveszik a természetvédelmi Vörös Könyvbe, akkor a szakma tehetetlen lesz irtásukban.

A főerdész azt is közölte, hogy Kárpátalja az első helyet foglalja el az ukrajnai megyék között a területén lévő vadállatok számát tekintve, s ezek mennyisége szerinte a tízszerese a szlovákiainak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását