2024. április 25. - Márk

Csótány ihlette robotok

A jövő robotjai képesek lesznek falra mászni és fel-alá rohangálni a tetőkön, és ehhez a csótányoktól lesik el a technikát - állítják egy brit tanulmány szerzői, miután hosszasan tanulmányozták e rovaroknak a nehézségi törvényeket látszólag figyelmen kívü
2008. március 15. szombat 10:15 - Hírextra

A Cambridge-i Egyetem kutatói a Nauphoeta cinerea nevű, 300 millió éves múltra visszatekintő fajt tanulmányozták, amely két kis tappancsot használ arra, hogy a falakon akár fejjel lefelé is biztonságosan közlekedhessen. A kutatások során bebizonyosodott, hogy ezeket egy zsíros folyadék vékony rétege borítja - az anyag összetétele ismeretlen. A réteg úgy működik, mint a két egymáshoz szoruló üveglap közé került vízcseppecske: a felületi feszültség adja a "ragasztó" hatást.

A svábbogár lábának tappancsa odatapad ahhoz a felülethez, amellyel érintkezik, ha húzóhatás éri, de elválik tőle toló hatásra. Walter Federle és Christofer Clemente zoológusok megállapítása szerint az egyik tappancs "lábujjként" a húzóhatást, a másik "sarokként" a tolóhatást érvényesíti - erről szóló tanulmányuk a Proceedings of the Royal Society című akadémiai folyóiratban jelenik meg.

Felfedezésük nagy érdeklődésre számíthat a robottervezők között, akik más tapadó lábakkal rendelkező fajokat, például pókokat is tanulmányoznak a faljáró robotok kifejlesztéséhez.

A jelenlegi emberutánzó robotok már képesek falra mászni, de nagy nehézségekbe ütköznek, amikor le kell jönni a plafonról. Ez abból adódik, hogy fejük mindig felfelé tekint, lábaik pedig csak húzóerővel működnek, a tolóerőt nem használják.

Walter Federle szerint a fel-le mászó rovar lábát utánzó robotláb könnyebbé teszi majd a manőverezést akkor is, amikor a robot már feljutott a falra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását