2024. április 25. - Márk

Az öregedést akarta legyőzni a simlis professzor

Az egyik vezető dél-koreai műszaki egyetem professzora kénytelen volt visszavonni az öregedés elleni technológia kidolgozásáról szóló cikkeit, miután intézetében kiderítették, hogy maga gyártotta a kutatási adatokat hozzá - jelentették be pénteken.
2008. március 14. péntek 16:02 - Hírextra

Kim Te Kuk, az állami tulajdonú Koreai Tudományos és Technológiai Intézet (KAIST) biotechnológia-professzora elismerte, hogy meghamisította az adatokat az öregedéselleni technológiáról szóló cikkéhez, amelyet 2005-ben a Science tudományos folyóirat közölt. 2006-ban a Nature Chemical Biology szaklapban a nyomon követő jelentése ugyancsak hamisítvány volt - mondta Szo Jon Szu, a vizsgálóbizottság tagja.

Az intézet felfüggesztette Kimet, nem taníthat és nem folytathatja kutatását, az egyetem pedig további intézkedéseket is fontolgat. A dél-koreai tudományos életben 2005-ben volt a nagy port felvert őssejtkutatási csalás. Akkor Hvang Vu Szuk klónozott emberi embrióból nyert őssejtvonal előállításáról számolt be, szintén a Science-ben. Ez lett volna az első olyan eset, amikor egy klónozott embrióból sikeresen izolálnak őssejteket.

Kim 2005-ben megjelent cikkében arról számolt be, hogy kidolgozott egy technikát, amelyben mágneses nanorészecskéket használ arra, hogy az emberi testben bizonyos fehérjéket megtaláljanak. A következő évben azt állította, hogy két olyan kémiai anyagot is sikerült előállítania, mely lassíthatja az öregedést.

Szo bejelentése szerint az egyik anyagot valójában a Harvard Egyetemen fejlesztették ki és Kim csalással tüntette fel sajátjaként. A két nemzetközileg nagyra tartott lapból visszavonták a hamis adatokon alapuló közleményeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását