2024. március 29. - Auguszta

Könyvmustra: részvételi rekord

Pontosan harminchat ország - köztük Magyarország - több mint 2400 kiadója képviselteti magát a csütörtökön nyíló lipcsei könyvvásáron, amely Európa és a világ egyik legtekintélyesebb és immár hagyományos nemzetközi könyves seregszemléje.
2008. március 13. csütörtök 07:06 - Hírextra

A részvétel rekordnak számít a lipcsei vásár történetében, ami egyben azt is jelzi, hogy Lipcse kezd a világ legnagyobb könyvbemutatójának számító frankfurti könyvvásár riválisává válni. A növekedésre utal, hogy immár évek óta a vásárt nem a városközpontban, hanem a Lipcse szélén épült modern vásárvárosban, kereken 65 000 négyzetméteres területen rendezik. A vasárnapig nyitva tartó, tavasz előtti vásárra a szervezők mintegy 1500 szerzőt, s jóval több mint 100 ezer látogatót várnak.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a lipcsei könyvvásár az elmúlt fél évtizedben a világ egyik legnagyobb könyvvásárává vált, mégpedig egy olyan országban, amely évtizedek óta rendezi a világ első számú könyvvásárát, a frankfurtit. Lipcse - hangoztatta - "ősi" könyvkiadó centrumnak számít. A német egyesülés után a korábbi NDK-ban működő lipcsei vásár új igazgatója, Oliver Zille sikeresen dolgozta ki a vásár új filozófiáját, amely Zentai Péter László szerint jelentősen hasonlít a budapesti nemzetközi könyvfesztiváléra. A lipcsei könyvvásár ugyanis nagyrészt egy irodalmi, az olvasóknak szóló, a könyvolvasását előtérbe helyező vásár. Míg a frankfurti könyvvásár a világ legnagyobb üzleti vására, addig a lipcsei egy hatalmas olvasói közönséget befogadó, illetve váró, nagyon sok kulturális programmal rendelkező fesztivál, amit mindennél jobban bizonyít az idei vásár mottója, a "Lipcse olvas" mottó is, amelynek keretében több mint 1500 rendezvényre kerül sor.

Magyarország számára a részvétel azért is fontos, mert a német kultúra a magyar könyvkiadás, a magyar irodalom legerősebb közvetítője a világban. Ezért sem véletlen, hogy a lipcsei könyvvásáron számos magyar író vesz részt, olyanok, akik a német nyelvterületen már ismertté váltak vagy most jelennek meg könyveik, s reménykedhetnek abban, hogy hamarosan ők is elismertté válnak. Zentai Péter László a lipcsei "küldöttek" között Bartis Attilát, Dragomán Györgyöt, Térey Jánost, Végel Lászlót és Forgó Lédát említette.

A lipcsei vásár hagyományosan a közép-, a kelet- és dél-európai irodalmakat helyezi előtérbe. Az idei rendezvény díszvendége Horvátország, sajátos magyar vonatkozással. A horvát irodalmi kiállítás tanácsadó kurátora ugyanis Dalos György Berlinben élő magyar író.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását