2024. április 25. - Márk

Addiktológiai szakemberek tiltakoznak

Kétszázhatvan addiktológiai szakember írta alá azt a tiltakozó levelet, amelyben sérelmezik, hogy az Egészségügyi Minisztérium májustól megszünteti az Országos Addiktológiai Intézetet (OAI); a dokumentumot csütörtökön juttatták el az MTI-hez.
2008. március 13. csütörtök 17:30 - Hírextra

Az aláírók azt kérik a tárcavezetőtől, hogy azonnali hatállyal vonja vissza az intézmény megszüntetéséről szóló döntését.

Az Egészségügyi Minisztérium szerdán közölte, megszűnik május elsejétől az Országos Addiktológiai Intézet (OAI), a gondozási feladatokat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet veszi át, a módszertani, kutatási, adatgyűjtési és monitoring feladatokat pedig az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ látja el a jövőben.

A változással párhuzamosan a jogutód intézmény kapacitása 1.494 óráról 360 órára csökken. Ennek indoka az, hogy az OAI egy órára jutó esetszáma mindössze az országos átlag 27 százaléka, az egy órára eső beavatkozások száma az országos átlag 15 százaléka, az egy órára jutó pontszáma pedig az országos átlag 34 százaléka, azaz az intézmény kihasználtsága korábban az országos átlag negyede volt. A tárca közlése szerint az Országos Addiktológiai Intézet megszüntetésére azért kerül sor, mert annak helyzete rendezetlenné vált, miután az Országos Gyógyintézeti Központot - amelyen belül önálló költségvetési szervként működött - más intézményekkel összevontak.

A tiltakozó több száz szakember levelében úgy fogalmaz, hogy a szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakma gyakorlatilag egyetlen háttérintézménye szűnik meg ezzel a döntéssel, és éppen a szenvedélyproblémák súlyos népegészségügyi következményei és társadalmi költségkihatásai miatt van szükség az intézet megerősítésére, továbbá egy átgondolt, elkötelezett addiktológiai program bevezetése szükséges.

A dokumentum kitér arra is, a lakosság közel 10 százaléka küzd jelentős alkoholproblémával, a nikotinfüggőség pedig nem csak a felnőttek körében elterjedt, hanem jelentős növekedést mutat a serdülők körében is. Nemzetközi becslések szerint az országok GDP-jének 3-6 százalékára tehetőek a szenvedélybetegségek társadalmi kárai. Ez az összeg Magyarországon 600-1200 milliárd forint. Évről évre nő az illegális szerek kipróbálásának aránya is a fiatalok között. Mindezeket összevetve közvetlenül vagy közvetve szinte a teljes lakosság érintett vagy veszélyeztetett az addiktológiai problémákban - írják a szakemberek.

Hazánk jelenleg rendelkezik a kábítószer-probléma visszaszorítását elősegítő nemzeti stratégiával, de alkohol stratégiával, illetve átfogó addiktológiai stratégiával nem - olvasható a dokumentumban -, holott a kormány tavaly kifejezte azon szándékát, hogy jelentős mértékben csökkenteni szeretné az alkoholbetegek számát. "Ez olyan jelentős vállalás, amelynek megvalósítása a stratégiai elvek kialakítása, a terület szakmai és financiális megerősítése nélkül nehezen kivitelezhető" - fogalmaznak az aláírók Horváth Ágnes miniszternek írt levelükben, hozzátéve, arra kérik a tárcavezetőt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza döntését, és hozzon olyan határozatot, mely az addiktológiai intézet és a szakterület megerősítését szolgálja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását