2024. május 4. - Mónika, Flórián

Céhek Hódmezővásárhelyen

Modernkori céhlegényeket és céhleányokat avattak szerdán Hódmezővásárhelyen; az általános és középiskolások diákok a Tornyai-múzeumban látható céhes emlékeket bemutató időszaki kiállítás kapcsán készítették el mesterremekeiket.
2008. március 12. szerda 23:55 - Hírextra
A Tornyai János Múzeumban őrzik a vidéki Magyarország egyik legjelentősebb céhes anyagát. Erre az értékes gyűjteményre támaszkodik a múzeum céhes emlékekről nyílt időszaki kiállítása is. A közgyűjtemény a tárlat kapcsán hirdetett pályázatot, amelyre az ügyes kezű céhleány- és céhlegény-jelöltek mézeskalácstemplomot, minihokedlit, vasalatokat, sámlit, kicsinyített ablakkeretet, papírcéhládát, rajzolt és szövet céhokleveleket, illetve kerámiából gyártott céhpecséteket készítettek.
A mesterműveket bemutató kamaratárlat szerdai megnyitóját és az avatást a tradícióknak megfelelően a céhbehívótábla ünnepélyes körbehordozása előzte meg. Az eseményen az ifjú céhmesterek az "elöljáróktól" - a múzeum és a művelődési központ vezetőjétől - vehették át díszes oklevelüket.

Összesen 34 diák kapott a szertartás során korhű oklevelet, amely bizonyítja az ifjú alkotó rátermettségét. A céhoklevélen eredeti minta alapján a következő szöveg szerepel: "Mi tekintetes nemes Hódmezővásárhely városába helyeztetett Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ becsületes elöljárói adjuk tudtára minden rendbéli polgárnak, hogy ezen tisztességes személy céhtagságunkra érdemesnek találtatott."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását